Изкуство и Общество

Китайският президент беше преизбран

Китайският държавен глава Си Дзинпин беше преизбран от парламента за президент на Китай без ограничение за броя на мандатите, предадоха световните агенции. Общокитайското събрание на народните представители гласува единодушно за преизбирането му на поста председател на Китайската народна република.

Си Дзинпин беше преизбран и на длъжността председател на Централния военен съвет. Вотът се проведе дни, след като беше променена конституцията на Китай и стана възможно президентският пост да е пожизнен. От 1982 година имаше ограничение на броя мандати на държавния ръководител.

Реформата слага край на системата, наложена през 1982 година от бившия китайски лидер Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията през пожизнената диктатура на Мао Дзедун и в частност хаотичната Културна революция от 1966-1976 година.

Преминаването към еднолично управление на Си Дзинпин засилва опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното управление и да се изработи стабилна и предвидима регулация в икономиката.