Бизнес и Политика

ЕЙ И ЕС България подкрепя либерализацията

ЕЙ И ЕС България винаги е подкрепяла либерализацията на енергийния пазар и е била надежден партньор на правителството в този процес. Това заяви за Факти.бг изпълнителният директор на компанията Иван Цанков. Той обясни, че предоставената методология за изчисление на невъзстановяемите разходи е част от процеса на разговори между българското правителство и ЕЙ И ЕС и документът ще бъде анализиран много внимателно.

Нашето мнение, изразявано нееднократно е, че в процеса на либерализация на пазара следва да бъдат предприети мерки за защита на интересите както на инвеститорите, така и на банките-кредитори. Чрез проекта на ЕЙ И ЕС са вложени над 1,6 милиарда евро в икономиката на България и централата е основен стълб за гарантиране на енергийната сигурност на страната ни.

Работата на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ осигурява чиста и надеждна енергия за българските потребители, използвайки само местни ресурси и осигурява сериозно количество преки и непреки работни места за български специалисти, подчерта Иван Цанков.

В момента двете американски централи от комплекса „Марица-изток“ произвеждат около 20 на сто от потреблението на ток в страната по данни на Централното диспечерско управление.