Изкуство и Общество

Русия не стояла зад отравянето, защото… Скрипал е жив

Малко вероятно е Русия да е замесена в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал. Това заяви докторът по химически науки Леонид Ринк, който е бил част от екипа, разработил нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Според него за това свидетелства фактът, че шпионинът и дъщеря му са още живи. „Това означава, че или не е било използвано веществото „Новичок“, или е зле направена сместа“, заяви професорът, цитиран от РИА Новости.

Докторът по химически науки каза още, че технологията за създаването на „Новичок“ е общодостъпна и всяка фармацевтична или химическа корпорация може да го направи. Веществото, действащо на нервната система на човешкия организъм, е разработено в Съветския съюз преди десетилетия за бойни цели.

Химическото съединение се разпръсква като фин прах, вместо като газ или изпарение. Може да бъде вдишано, погълнато или дори абсорбирано от кожата. Изключително опасно е за човешкото здраве. Руската отрова, подобно на другите подобни вещества, действа на ацетилхолинестераза – ензим, който действа в нервната система. Той се намира върху мембраните на червените кръвни клетки. Резултатът е свиване на всички мускули, което води и до сърдечен удар и задушаване.

Заради отравянето на бившия руски шпионин, предал имената на руски агенти на западното разузнаване, отношенията между Лондон и Москва достигнаха нива, невиждани от Студената война. Британските власти изгониха 23 руск…