България Север

Тази нощ преместваме стрелките с един час напред

На 25 март в 3 часа през нощта се въвежда лятното часово време

Към лятно часово време тази година преминаваме в събота срещу неделя – 24 срещу 25 март. В 3 часа ще преместим стрелките на часовниците си с 1 час напред – ще спим с 1 час по-малко. На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа през нощта. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.

Лятното часово време е въведено, за да се намалят разходите за ток и осветление, като се използва повече дневна светлина. В Европа лятно часово време се въвежда от 1916 г., а в България – от 1979 г. – от последния неделен мартенски ден, като за периода 1979 – 1996 г. то е валидно до последния неделен септемврийски ден, а от 1997 г. насам – до последния неделен октомврийски ден. Корекцията в този период става, като се извадят три часа от времето по Гринуич, а не два часа, както е за дните от годината, които не влизат в посочените периоди. В годините 1979 – 1996 преместването на часовниците е ставало в 0 часа, в следващите две години – 1997 и 1998 – в 3 часа, а от 1999 година през пролетта – в 3 часа, през есента – в 4 часа.

Според някои учени смяната на времето напред и назад нарушава ритъма на човешкия организъм, като най-тежки са първите пет денонощия.

В света 119 държави местят стелките на часовниците всяка пролет и есен. Русия, Япония, Китай, Сингапур и Казахстан са сред страните, в които това не се прави.

Европейският парламент призовава за задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо, предаде пресслужбата на институцията.

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората са притеснени за последиците върху здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно – през уикенда на последната седмица на март и октомври.

Евродепутатите отбелязват, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве. Членовете на Европарламента призовават Европейската комисия да направи задълбочена оценка на Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

Резолюцията беше приета с 384 гласа „за“, срещу 153 „против“ и 12 „въздържал се“. След дебатите еврокомисарят по транспорта Виолета Булц подчерта, че европейските правила изискват да има координация по отношение на смяната на времето. „Ако има некоординирана смяна на времето, ще се създадат много сериозни проблеми за доброто функциониране на единния пазар и най-вече за отрасъла на транспорта. Ако решим да спрем със смяната на времето, това трябва да се направи в целия ЕС едновременно и по един и същи начин“, уточни тя.

Въпросната директива, която влезе в сила през 2011 г., предвижда хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС. Целта е да се подпомогне ефективното функциониране на вътрешния пазар.

Миналата година Литва заяви, че ще поиска от Европейския съюз да отмени закона за смяна на часовото време, защото за повечето хора е неприятно два пъти в годината да трябва да местят стрелките на часовниците си. По-рано тази година и Финландия призова ЕС да се откаже от лятното часово време.

По материали от интернет

Материалът Тази нощ преместваме стрелките с един час напред е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.