България Север

Великден – кулинарен празник

Всичко на трапезата и вкъщи трябва да е приготвено с много любов и внимание

Традициите повеляват в светлия ден на трапезата да присъстват боядисани яйца и козунак, но да видим какво още трябва да сложим на празничната маса.

Освен християнски, Великден е и кулинарен празник. На този ден се ходи на гости на роднини и семейството празнува с обилно хранене. Трапезата е богата и красиво украсена.

Козунакът и боядисаните яйца задължително присъстват, защото червените яйца символизират кръвта на Исус, а козунакът – неговото тяло.

Всичко на този празник трябва да е приготвено с много любов и внимание. Домакинята трябва да се постарае да приготви вкусни ястия и красива украса.

Неотменна част от трапезата са великденските обредни хлябове. Те най-често се приготвят в съботата преди големия празник. Формата им е различна – кръгли, елипсовидни или продълговати, а повърхността им е богато украсена с кръстове, растителни символи, стафиди, великденски яйца.

Най-разпространеното месо на Великден е агнешкото. Това се свързва с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Все пак е възможно да има и печено прасенце или свинско месо, приготвено по друг начин или заешко.

Зелените салати са много предпочитани в комбинация с агнешкото. Тъй като сега е пролет, на пазара има изобилие от такива салати. Можете да приготвите всякакви вариации на зелена салата и да я украсите, за да бъде наслада за очите и сетивата.

За десерт се правят сладки с различни форми и цветни декорации, както и различни сладкиши.

Украсата също играе важна роля в този празник. Отрупайте трапезата с вкусни блюда, но се погрижете да има и свежа и красива украса. Сложете боядисани яйца в декоративни гнезденца. Те са символ на дома и семейството. Красиво ще се получи, ако направите съчетание от зайчета, яйца, пролетни цветя и зелени върбови клонки. Можете да сложите и само букет от пролетни цветя, защото те са красиви и свежи и ще придадат много настроение и цвят по време на празника. Свежите цветя символизират възраждането на природата.

Материалът Великден – кулинарен празник е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.