България Север

Румен Петков: България трябва да заеме активна позиция по възстановяването на отношенията между Европа и Русия

България трябва да заеме активна позиция по възстановяването на отношенията между Европа и Русия, след като дипломатическите отношения между тях вече се нормализираха. Това заяви в ефира на Нова телевизия членът на ИБ на АБВ Румен Петков. Той припомни, че още преди около месец е оставил в медията писмо, в което се посочва, че ЕК и държавите, които си изтеглиха посланиците от Москва, впоследствие ще ги върнат по най-бързия начин в руската столица, тъй като решението за тази мярка е взето прибързано и без представянето на каквито и да било доказателства, които да подкрепят тезата на Великобритания по скандала „Скрипал“.

„Цялостната нормализация е факт. Всички посланици бяха върнати в Москва. Но ако в Европа продължават с такива действия, зад които няма никакви аргументи и доказателства, ако продължаваме да се водим по правилото „един рече и друг ни каза“, светът нищо добро не го очаква. Аз съм написал това, което се случи, но не съм много горд с това нещо, защото първо ние, като общество, трябва да си дадем сметка, че като държава имаме възможността да кажем в Европейската комисия „стига“. И сега е моментът българското европредседателство да заеме много активна позиция във възстановяването на диалога между Европа и Русия, защото това ни е нужно, ако наистина искаме да има ефективна борба с терора и престъпността“, посочи той.

Встрани от темата Петков коментира и ареста на кмета на столичния квартал „Младост“, като за пореден път посочи, че прекалено и ненужно показният начин, по който бе извършена операцията, дискредитира право-охранителната ни система, превръща уличените в корупционни практики лица едва ли не в герои и може да доведе до санкции за страната ни в Международния съд по правата на човека.  „От АБВ винаги сме били за крути мерки срещу корупцията, защото това е явление, което тероризира страната и обществото ни от десетилетия,  но при случая с ареста на  кметицата на „Младост” има няколко проблема. Първо – при стоварването на толкова жива сила на едно място, нормалният човек очаква да види там да арестуват например двамата, които излязоха от Софийския затвор /защото те излязоха, вярно, малко по-припряно/ но не са точно избягали. Второ – четири часа да държат когото и да е по този начин, води до съответните негативи, защото видяхме, че в социалните мрежи дамата беше героизирана. Трето – десет дни вече това е основна тема в медиите и не говорим има ли корупция, а каква е технологията. Това показва, че нещо не е наред. Просто не се прави така. Не може десет дни да говорят всички не дали има корупционно действие, а как е проведена операцията”.

По отношение на новия антикорупционен орган Румен Петков заяви: „От АБВ предупреждавахме, че това е „Франкенщайн“, който рано или късно ще удари обществото. Все си мисля, че тази агенция след време ще обяви среща и на част от основателите си от парламента пред Спортната палата. Когато създаваш една мегаструктура, неконтролируема, с възможности да ползва СРС-та, които не подлежат на контрол от бюрото, „резултатите“ няма как да не закъснеят”.

По време на разговора в студиото на Нова телевизия Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с напрежението между президента Румен Радев и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, които си размениха остри реплики и обвинения след заседанието на КСНС. “Не мисля, че е сериозно да се мисли изобщо по темата, че България може да излезе от ЕС и НАТО. В случая Цветан Цветанов се държи като не добре реализиран служител на „Седмо управление на ДС“. Т.е. сега на Цветанов му е поставена задачата да контролира Румен Радев и той, мине, не мине време, и се изцепи нещо. Толкова може. Кой нормален човек ще си помисли, че президентът ни иска да изкарва България от ЕС и НАТО? Просто Цветанов не бива да бъде надценяван. Такава глупост в случая е могъл да сътвори, такава е сътворил. Обидно за държавата и институциите е да се разменят такива фрази. Също така – не може поради това, че мразиш президента, да унизяваш и цялата президентска институция, като обявяваш например, че нищо не зависи от нея“.

„Според мен и президентът при последната размяна на реплики попреигра. Цветанов колко се е образовал във ВИФ е друг въпрос, но не е работа на президента да коментира такива неща“, завърши по темата Петков.

Материалът Румен Петков: България трябва да заеме активна позиция по възстановяването на отношенията между Европа и Русия е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.