България Север

Акад. Светлин Русев: Милко Божков е един поет в живописта

Ако може да се каже, че в живописта има поети, то това е Милко Божков. Това каза акад. Светлин Русев за живописеца, който откри първата си самостоятелна изложба в Плевен. Без излишни официалности и слова, с чаша вино, Милко Божков се срещна със стари приятели в Арт център Плевен и сподели своите размисли за живота и изкуството – тях ще ви покажем по-късно в едно просторно интервю с автора.

Ето какво още разказа за творчеството на Милко Божков и своите срещи с него акад. Русев:

За Милко каквото и да кажа, няма да е достатъчно. Той е от онези художници, за които се казва, че са целунати от Бога. С Милко освен всичко друго, имаме едно лично познанство – още в студентските години беше за мен едно откритие и първата откупка, която му направих 1983 г. е една работа, която е в моята колекция в Плевен. Днес минах да я видя отново и продължавам да съм изненадан от съвършенството на този млад тогава художник.

Той има усет за природата, за същността на нещата. Правил е и абстрактни, и фигуративни работи, рисунки, графика и живопис, но при него всичко е извеждано до един самостоятелен свят – светът на Милко Божков.

Мен винаги ме е изненадвал с неговия перфекционизъм. При него няма тайни в занаята. Последните години той намери една своя линия с връщане към паметта, към детските години с една технология – везани фигури. Това е техническо напомняне за ковьорчетата на баба, но едновременно с това е толкова съвременно. Съчетанието между детския спомен, природата и модерното мислене при Милко е много органично.

Ако може за някого да се каже, че е поет в живописта, то това е Милко. Това е поезия пластически осмислена, с много дълбочина.

Натиснете тук за да видите презентацията.

 

Материалът Акад. Светлин Русев: Милко Божков е един поет в живописта е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.