България Север

In memoriam: Почина писателят Георги Стойков

След тежко боледуване, днес от този свят завинаги си тръгна писателят Георги Стойков. Поклон пред паметта му!…

Роден на 20.02.1931 г. в с. Дерманци. От 1956 г. живее в Плевен. Работил е в различни културни институти и обществени организации: отдел „Култура“ при Окръжния народен съвет, зам.-главен редактор на вестник „Септемврийска победа“, директор на Плевенска филхармония, един от създателите на Групата на писателите през 1968 г., послужила като основа за формирането на Дружеството на писателите през 1978 г. – дългогодишен негов секретар и председател, основател на вестниците „Вит“, „Нефтохимик“ и алманах „Мизия“, чийто главен редактор е дълги години. Депутат в 7-ото Велико народно събрание.

Първата му книга с публицистика – „Досовци от Пелово“, излиза през 1958 г. Оттогава досега е издал повече от 20 книги с проза, публицистика, драматургия и лирика. Негови творби са преведени в Унгария, Сърбия, Русия и Румъния.

Носител е на литературните награди на името на Георги Кирков, Никола Ракитин, Цветан Спасов, Рена Попова; на медал „Златен век“ на Министерство на културата. Почетен гражданин на Плевен.

Материалът In memoriam: Почина писателят Георги Стойков е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.