България Север

С панихида и поднасяне на венци в Плевен отбелязаха 200 години от рождението на Цар Освободител Александър ІІ

Панихида по случай 200-годишнината от рождението на Цар Освободител Александър ІІ  беше отслужена днес в църквата „Св. Николай“ от митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове. Поводът е, че по времето на Руско-турската освободителна война при боевете край Плевен царят лично е посетил града и българите са го посрещнали официално точно в тази църква – най-стария плевенски храм. Събитието се осъществи по инициатива на Румен Петков и Община Плевен, като знак на почит и уважение за това, че с неговата лична помощ и участие Плевен и България са се освободили от многовековното османско иго.

На събитието присъстваше и директорът на Руския културно-информационен център Павел Журавлев, който заедно с кмета Георг Спартански и Румен Петков поднесоха цветя и венци пред паметниците на Цар Освободител и ген. Тотлебен. След това той разгледа къщата-музей „Александър ІІ“ и Панорамата.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът С панихида и поднасяне на венци в Плевен отбелязаха 200 години от рождението на Цар Освободител Александър ІІ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.