България Север

Окончателно: Условна по делото за пребития до смърт на „Ст.Караджа“

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Условна присъда от година и шест месеца, с три години изпитателен срок, получи габровец, причинил по непредпазливост смъртта на 54-годишен мъж при скандал, станал през октомври 2016 г.

На 23 октомври 2017 г., съдебен състав с председател съдия Василева, призна К.М. от Габрово, за виновен в това, че на 21 октомври 2016 г., в къща на ул. „Стефан Караджа“ в Габрово, по непредпазливост причинил смъртта на 54-годишен мъж от същия град, в следствие на умишлено нанесени леки телесни повреди в областта на главата.

За извършеното престъпление К.М. бе осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Съобразявайки разпоредбата на чл.59 от НК съдът зачете за изтърпяване на наказанието предварителното задържане на К.М. по взетата спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 21 октомври 2016 г.

В хода на съдебното производството бе изяснено, че двамата мъже се познавали отпреди, а инцидентът е настъпил в жилището на техен общ познат, след продължителна употреба на алкохол.

На инкриминираната дата между двамата мъже възникнал спор за пари. Пострадалият отправил обидни думи към подсъдимия и извършил действия, които провокирали нанасянето на побой от страна К.М., като малко по-късно потърпевшият починал.

С оглед събраните в хода на съдебното следствие доказателства първоинстанционният съд оправда К.М. по първоначално повдигнатото му по-тежко обвинение за извършено престъпление по чл.115 от НК – умишлено убийство.

След протест от страна на прокуратурата делото бе разгледано от Апелативен съд – Велико Търново, който с решение от 26 март т.г. потвърди изцяло постановената от Окръжен съд – Габрово присъда.

Тъй като актът на въззивната инстанция не бе обжалван или протестиран от страните, присъдата на Окръжен съд – Габрово по наказателно дело от общ характер № 23 от 2017 г. влиза в законна сила.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730