България Север

Любомир Дяковски: Оперният спектакъл ”Аида” ще е най-значимото събитие от този сезон

За постановката на операта „Аида” от Верди хвърляме най-много усилия и ресурс и много искам тя да стане наистина зрелищна, която плевенчани заслужават да видят. Това обяви директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски на пресконференция в БТА, на която представи репертоара на творческата институция за последните няколко месеца от сезон 2017-2018 година. Оперният спектакъл е определен за 27 юни в Летния театър. В главната роля – Аида, ще се представи сопраното Цветелина Василева, чийто дебют е бил в операта на Сан Франциско. По-късно тя пее в Чикаго, Миланската Ла Скала, Ковънт Гардън и Метрополитън. В България тя почти не се е изявявала, но е любопитно, че в чужбина, когато започва кариерата си, е пяла с Николай Гяуров.

Останалите по-важни партии в „Аида” ще изпълняват тенорът Данио ди Виетри – Италия, Саня Анастасия – Сърбия, както и популярният Юлиян Константинов в ролята на Рамфис. Ролята на царя на Египет е поверена на Ивайло Джуров. Диригент на спектакъла е Найден Тодоров.

Другата опера, която ще бъде представена това лято, е „Набуко”. Спектакълът е предвиден за 2 юли, отново в Летния театър. Той беше игран там и миналата година, но сега повече от половината изпълнители са подменени, поясни Дяковски. Той разкри, че този път в ролята на Набуко ще видим Венцеслав Анастасов, който е пял в най-големите оперни театри по света и си е партнирал със знаменития Пласидо Доминго. В останалите главни роли се изявяват Йорданка Дерилова, Георги Султанов и Петя Цонева.

Сред останалите изяви на филхармонията Любомир Дяковски открои концерта, посветен на 80-годишнината на легендарния пианист Милчо Левиев на 17 май в читалище „Съгласие”, където зрителите ще могат да видят и биографичен филм за известния музикант. Любопитен факт е, че Плевен е първият град, в който свири Левиев след завръщането си от Америка в началото на 90-те години на миналия век.

На 15 юни в Плевен за трети път ще е известният диригент Йордан Камджалов, с който Плевенската филхармония ще се изяви на 18 юни със същата програма на „Софийски музикални седмици”.

 

Материалът Любомир Дяковски: Оперният спектакъл ”Аида” ще е най-значимото събитие от този сезон е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.