България Север

Кристина Сидорова поиска СУ „Ангел Кънчев“ отново да отвори врати

снимка: БСП – Габрово

„Позволете ми да поздравя работещите в българските библиотеки с техния празник. Има нещо знаково в това, че в деня на светите братя Кирил и Методий ние с Вас отново ще обсъждаме едно българско училище.“

С тези думи се обърна народният представител от ПГ на “БСП за България” Кристина Сидорова от парламентарната трибуна към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Поводът за въпроса й бе съдбата на сградния фонд на закрито вече през 2017г. Средно училище “Ангел Кънчев” в гр. Плачковци, кв. Късовци, община Трявна.

“За съжаление това е поредното българско училище, което беше закрито миналата година, с Ваша заповед от месец август 2017г. Според т.3 от заповедта Ви имуществото на училището е държавна собственост, което се прехвърля на РУО – Габрово”, заяви Кристина Сидорова и допълни, че към днешна дата не е ясна съдбата на прилежащите сгради на Средно училище “Ангел Кънчев”.

Депутатът от левицата припомни и че там има общежитие, което е ремонтирано през 2011г., подменена е дограма и вътре е направен основен ремонт. Тя коментира и локацията на образователната институция, която по нейните думи е подходяща за лечение на сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

В тази връзка, Кристина Сидорова постави конкретно питане на министъра на образованието и науката, имащо за цел да представи визията на ръководеното от него ведомство за бъдещето на сградите, които до скоро са били собственост на закритото училище, а вече от 1 година са затворени и пустеят.

В отговор на зададения въпрос, Красимир Вълчев разясни предисторията на преустановяване на дейността на образователната институция. По думите на министъра имуществото на училището е държавна собственост и съгласно действащата нормативна уредба е предоставено за управление на РУО – Габрово.

С цел опазване на имота и на сградния фонд в него, Началникът на РУО – Габрово е сключил договор с охранителна фирма, в резултат на което до днешна дата няма констатирани посегателства върху него.

“Поради отдалечеността на недвижимия имот от областния център, както и от гр. Плачковци, находящите се в него сгради към настоящия момент не се използват за нуждите на образователните институции в област Габрово”, заяви Красимир Вълчев.

Министърът посочи още, че според становището на РУО – Габрово имотът не е необходим за нуждите на образователните институции в областта. С оглед на това МОН ще предложи на областния управител на област Габрово и на кмета на Община Трявна имотът да бъде предоставен за управление на областния управител или собствеността да бъде прехвърлена на Община Трявна.

Красимир Вълчев се аргументира с довода, че областният управител, в качеството си на едноличен орган на изпълнителната власт, разполага с необходимата компетентност и информация да прецени съответните нужди на населените места и да предприеме действия за тяхното удовлетворяване.

“Местната общинска администрация също така има ангажимента да осигури благоприятна жизнена среда за населението и в този ред на мисли също може да прояви заинтересованост за бъдещото стопанисване на наличните сградите”, добави още министърът и заключи, че МОН няма друга потребност или инициатива и би подкрепило реализирането на всяка инициатива, свързана с ефективното управление на закритото училище.

Кристина Сидорова изрази надежда в бъдеще сградите да бъдат използвани и МОН да бъде медиатор между РУО – Габрово, областен управител и Община Трявна. Според народния представител от БСП сградата би могла да бъде превърната в зелено училище , както и да служи все още за образование – за целта, за която е създадено това училище и са построени тези сгради.

“Защото предвид мястото, където се намира и функциите, които доскоро е изпълнявала, сградата би могла да се използва за ученици от цялата страна и сградите да бъдат отново пълни с живот.”, категорична бе Кристина Сидорова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730