България Север

Вътрешният министър посети Плевен и Гривица (галерия)

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов посетиха днес Плевен и село Гривица. По разпореждане на премиера Бойко Борисов те направиха оглед на най-засегнатите райони от вчерашната гръмотевична буря със силен вятър и градушка. Преди това министърът и главният комисар се срещнаха с кмета Георг Спартански и с областния управител, за да се запознаят с актуалната обстановка след бурята.

Бедствено положение в Плевен и в три села след снощната буря

„Най-важното в тази ситуация е, че няма жертви и сериозно пострадали” – заяви пред журналисти министър Радев. „Много добре е, че са профилактирали и навреме са орязали дърветата. Сега ни чуват и други кметове – да отделят пари и да го правят. Там, където е профилактирано, орязани са дърветата от тези, които разбират от това, дали са сигнали и местната управа го е направила. Затова има и само един ранен на Панорамата, един възрастен охранител…”

Пороен дъжд с градушка в Плевен, бурята отнесе дървета и коли (снимки)

Според министър Радев добре е хората да обръщат повече внимание на собствените си сгради. Тези, които са държавна и общинска собственост – отговорността е съответно на държавата и общината. Но собствениците на частни имоти и къщи трябва да се замислят за застраховки. Този проблем, според министъра, стои навсякъде в страната.

Според гл. комисар Николов е почти невъзможно да се повлияе на времето, когато става въпрос за така наречената „суперклетка”, каквато е била регистрирана при вчерашната буря. Николов заяви, че по данни от Полигона за борба с градушките в Долни Дъбник са изстреляни 178 противоградни ракети. „Суперклетка” обаче не може да се контролира – това е явление, придружено с отделяне на много енергия, вятър и вода, тя може да предизвика торнадо или ураган.

„Благодаря на нашите момчета, цяла нощ са били на крак, реагирали са на 245 сигнала, отрязали са 45 дървета през нощта, отводнили са три наводнени мазета и днес са отстранили още 25 дървета. Използвам случая да похваля и колегите от полицията, които не са позволили нито едно мародерство” – заяви Николов.

По-късно министър Радев и гл. комисар Николов се запознаха с щетите в най-пострадалото от стихията в Плевенско населено място – село Гривица. Там са сринати покривите на повече от 50 къщи. Министър Валентин Радев обеща, че от Комисията по възстановяване и подпомагане ще окажат помощ на семействата, които нямат доходи. За всички останали предстои Общинският съвет в Плевен да вземе решение каква помощ може да се отпусне от резерва в общинския бюджет.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Кметът Спартански: В това нещастие сме щастливи, че бедствието не взе жертви

Материалът Вътрешният министър посети Плевен и Гривица (галерия) е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.