България Север

Вяра Савова и нейната изложба-провокация – от математическото уравнение, до плювалника

Със закачка и намигване към гостите, художничката Вяра Савова откри поредната си самостоятелна изложба. Провокативни и усмихващи арт инсталации, рисунки на познати лица, керамика, акварел… за всеки по нещо в 86 творби, подредени в арт пространството на Къщата на художниците. Поканата също замисля – буквално, и представлява математически израз, който без обяснението на авторката е неразрешаем. Ето какво ни разказа тя миг след откриването на изложбата си. И задължително преди четене сложете филтър „Усмивка”:

– Вяра Савова откри изложба тази вечер. Защо?

– Ако отговоря честно, няма да е интересно. Но истината е, че миналата година есента трябваше да се направи график за изложбите в галерията, а нямаше желаещи. Тогава се записах аз – за да запълня графика. И ето – изложбата ми е факт.

Сложното уравнение в поканата какво решение има?

– Математиката е най-чистият начин да изразиш нещо. 6/11 означава следното: Аз от 30 години работя в този град като учител и творя, на 55 години ставам след две седмици, което като се съкрати на най-малкото общо кратно се получава 6/11. Умножено по n – това са неограничен брой направления. С други думи изходната точка съм аз, направленията, в които работя и интересите ми са разнообразни – може би в следствие на зодията Близнаци. Нещо като лека шизофрения в творчески план. Смятам, че това е най-точният начин да озаглавя тази експозиция.

Математиката и творчеството разбират ли се?

– Че са противоположни неща могат да го кажат само хора, на които не им е вървяла математиката. Изобразителното изкуство е математика. На това уча учениците си. Особено етюдното рисуване е на сто процента математика.

Какво представяш?

– Себе си основно. В керамика, акрил, на платно, на пана, кръгла скулптура, тухла, звуци, движения, силикон, миниатюри и приятели. 86 неща…

Малко подробности за арт инсталациите…

– Хрумки най-различни. Това  е една почивка емоционална, един катарзис (много сериозно звучи). Звуците от арт инсталацията с тухли наподобява стадо овце по висок баир. За да се чуят обаче, са нужни четири ръце.

Има и натюрморт с Вяра, където моят заупокоен лик е заобиколен с наши български родни плодове и там се разисква темата за тленността и безтлението. Оттам насетне или добро, или нищо.

Затова оставих плювалника в тази зала. Указано е с табела. Ако някой иска да направи критика относно моите творби, там е момента. Надявам се да има хора, които ще харесат нещо. До него съответно мога да получа аплодисменти отвисоко – едни англески ръце попляскват в знак на съгласие.

– Част от учениците ти се усмихват отсреща с цветя… На какво ги учиш?

– Да бъдат основно хора, да бъдат себе си, да не играят по свирката на този или онзи. И да имат повече самочувствие. А и да не ги мързи. Ако може. И от време на време да мислят (усмихва им се).

– Кое е по-лесно – преподавател или творец?

– Когато съм творец съм сама със себе си, а на себе си не мога много-много да се сърдя. Докато когато съм с учениците, обратната връзка не винаги се получава и понякога ми е сухо на гърлото.

Вяра Савова е родена на 9 юни 1963 г. в с. Стежерово, Плевенско. През 1982 г. завършва средно специално образование в ССХУПИ – гр. Троян, със специалност художник-изпълнител по керамика. През 1987 г. се дипломира във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, факултет Изобразителни изкуства, специалност скулптура. Почти веднага след това става ръководител на школа по керамика към Центъра за работа с деца – Плевен. Впоследствие разширява дейността си с децата, като създава школа по грънчарство и етюдно рисуване. Нейни възпитаници са носители на множество награди от национални и международни конкурси. Има множество самостоятелни изложби в Плевен, Оряхово и Бяла Слатина, участие в национални и над 60 общи и групови изложби в Плевен, София, В. Търново и Кайзерслаутерн, Германия. От 1999 до 2005 г. е член на група Х`АРТХ. Участва в Бианале на малките форми в Плевен. Твори в сферата на кръглата скулптура и релефа, съдовата керамика и акварелната рисунка. Отличена е с награда за принос в областта на културата в Плевен през 1998 г. и 2002 г. Носител е на много грамоти като ръководител на школата по керамика. В момента е преподавател в НУИ „П. Пипков”.

Материалът Вяра Савова и нейната изложба-провокация – от математическото уравнение, до плювалника е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.