България Север

Спартански: Светлин Русев беше един от малцината, които казваха това, което мислят и правеха това, което казват

Академик Светлин Русев е от фигурите, които ще останат в културната и обществено-политическа история на България, тъй като беше изключително ангажиран човек, със свое мнение и принципи, които отстояваше и винаги казваше нещата такива, каквито ги вижда. Това заяви кметът Георг Спартански по повод внезапната кончина на художника дни преди да навърши 85 години. По думите на кмета привилегия на единици е да казват това, което мислят и да правят това, което казват, какъвто беше Светлин Русев.

„Вярвам, че той ще остане в паметта на българите с многото дела, които е направил. С изключителния дарителски жест към Плевен, с културното наследство, което ни остави и с името, което си изгради и с международния и световен отзвук на това име.”

Поклонението пред тленните останки на академик Светлин Русев ще е в сряда /30 май/ от 12 часа в Националната галерия „Квадрат 500”. Община Плевен е осигурила за приятелите и колегите на художника, които желаят да се простят с него, 50-местен автобус, който ще тръгне за София в 8,30 часа в сряда от паркинга на общината. В поклонението ще вземе участие и кметът Георг Спартански.

Материалът Спартански: Светлин Русев беше един от малцината, които казваха това, което мислят и правеха това, което казват е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.