България Север

Избрахме за Вас: 5 интересни заглавия от фонда на РБ „Хр. Смирненски“

„BG Север“, съвместно с регионална библиотека „Хр. Смирненски“, поддържа рубриката „Избрахме за вас…“. Два пъти в месеца на вниманието на любителите на интересните и стойностни четива предоставяме по няколко интересни заглавия, които могат да се намерят в библиотеката. Ето и днешните предложения.

Левски: Другото име на свободатаВ. Левски: Другото име на свободата                                         

Пламен Павлов                                                                                                        

Книгата „Левски: Другото име на свободата“ представя нов прочит на личността и делото на Апостола. В настоящото луксозно издание не се разглеждат единствено историческите събития, многобройните дейности, които Левски и неговите поддръжници и братя по кауза са развивали, но и проникновено и с обич е изобразена личността му, човешкия му облик. Включени са: описания от негови съратници като Никола Обретенов; детайли относно личния му преход и несгодите; срещите му с Ботев; пътя му от дякон Българските паметницидо революционер…

Научете повече за същността на Левски и неговата история от една книга, която всеки българин ще почувства със сърцето си…

Българските паметници 

Иван Първанов

„Паметниците напомнят за героите, на които са посветени, но и самите те имат своя, не по-малко интересна съдба. Много от тях будят възхита и преклонение и стават емблеми на градовете, в които се намират. Други са обругавани и отхвърляни от момента на появата си. Трети притежават свойството да „възкръсват“, когато задухат нови ветрове”.

В тази патриотична книга са събрани повече от 300 паметника, пръснати из цялата ни родина, а и по света – нови и стари, грандиозни и скромни, прочути и позабравени. Разказани са най-любопитните моменти от техните истории, представени са и биографиите на бележитите личности, увековечени в камъка. Ще научите за редица по-особени паметници като тези на песента и на благодарността, на умората и на завистта. Разлиствайки нейните страници, ще се окажете на едно удивително пътешествие назад във времето през пространството на българщината.

 

Българските дворци от кан Аспарух до цар Борис III

Ясен  Ценов  

„Българските дворци от кан Аспарух до цар Борис III” е първия по рода си богато илюстриран със цветни снимки и илюстрации, макети, планове и схеми албум-енциклопедия на българските дворци, аули, замъци и резиденции от зората на българската държава до 1946 година.

Изданието е обогатено с много реконструкции, които се публикуват за първи път. От първите дървени постройки в Онгъла и Плиска на кан Аспарух до сецесиона и неокласицизма в дворците на Кобургите – територията на днешна България е осеяна с градежи – спомени за различни векове и владетели. Много от тях са свързани с важни исторически моменти и помнят дни на триумф и на скръб. За съжаление повечето са отдавна изравнени със земята, забравени и изгубили блясъка си. Идеята на това издание е да събере на едно място богата информация за тези центрове на властта и да покаже как вероятно са изглеждали онези от тях, които са стигнали до нас само в руини. Написана на достъпен език и изпъстрена с много интересни и слабо познати факти, книгата е ориентирана към широка аудитория читатели с интереси към българската история.

 

Специализирани видове туризъмСпециализирани видове туризъм                                          

Соня Алексиева, Ирена Емилова, Милена Караилиева, Михаил Михайлов, Маргарита Мишева, Теодора Ризова    

   „Специализирани видове туризъм“ обогатява научните издания у нас с още една книга за обучение на студенти. Изданието не само ще допълни в теоретичен план същността и тенденциите в развитието на посочените видове туризъм – културен, винен, градски, етнотуризъм, спа и уелнес туризъм, круизен, балнеоложки, езотеричен и религиозен туризъм, но и ще разшири познанията им с много конкретни примери от международния и българския опит. Особено ценни са анализите на различните видове туризъм, обогатени с научни констатации, творчески мнения, богата фактология и отворени въпроси към бъдещето на специализираните видове туризъм. Авторите допълват различните гледни точки към темата с много успешни примери от дейността на българските региони, институции, общини, курорти, хотелски комплекси и др.Пари и власт в модерния свят (1700-2000)

Пари и власт в модерния свят (1700 – 2000)

Нийл Фъргюсън

Модерната история показва, че успехът на нациите зависи до голяма степен от това как управляват парите си. За военната победа финансите са също толкова решаващи, както и огневата мощ. Но къде парите и политиката се срещат?
Нийл Фъргюсън прави впечатляващ анализ на еволюцията на икономиката и политиката от 1700 г. до наши дни. По блестящ начин показва, че историята е управлявана далеч не само от мотива за печалба, а и от мощни и често противоречиви човешки импулси като секс, насилие и желание за власт. Книгата започва с цитат от филма „Кабаре“ и завършва с цитат от „Война и мир“. Формират я четири големи раздела:

разходи и облагане – проследяват се данъчните системи, появата на професионална данъчна администрация, разходите на държавите и как те корелират с междудържавните отношения, най-често военната им част;

обещания за плащане – взимането на дългове, печатането на пари, фалитите и девалвациите, много сложната тема за лихвите;

икономически политики – тук вече се говори за финанси, за насърчаване или проваляне на икономическата активност, кога населението е щастливо и в крайна сметка както е това чудо електорална икономика;

глобална власт – финансовата глобализация, златния стандарт и различните начини за валутни отношения, приливите и отливите на демокрацията, териториалните промени през XX век и границите на икономическата власт.

Изданието е популярно написано и достъпно за широката публика и не е насочено само към познавачите на икономическите теории.

Материалът Избрахме за Вас: 5 интересни заглавия от фонда на РБ „Хр. Смирненски“ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.