България Север

Комисията за „Военни паметници“ проведе редовно заседание

снимка: Областна администрация – Габрово

Областната комисия „Военни паметници“ проведе заседание, под председателството на областния управител на Габрово Невена Петкова.

Представена беше информация за финансовото и материално осигуряване на мероприятията и ремонтите на военни паметници по програмата за честване на 100-годишнината от Първата световна война през 2018 г.

Членовете на Комисията, които са и представители на общините от област Габрово, направиха предложения за ремонт на паметници и през 2019 година. След направен оглед Община Габрово предлага рехабилитация на Паметника на загиналите за Родината, който се намира в кв. Шумели.

снимка: Областна администрация – Габрово

За Дряново се заявяват два паметника в с. Скалско и в с. Соколово. За община Трявна заявката за възстановяване е направена за две паметни плочи в с.Фъревци и в с. Белица.

По време на заседанието Комисията разгледа и одобри предварителен идеен проект за новоизграждане на военен паметник в с. Руня.

Предложението беше направено от председателя на НЧ „Селянин 1902“ Румен Атанасов, който е един от инициаторите на идея.

Пред Комисията той сподели, че това е израз на признание и прослава, а в бъдеще казва Атанасов „ще може да да възпитаваме младите поколения в дух на родолюбие и за защита на българското“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730