България Север

Президентът Румен Радев се срещна с ръководството на Института за пътна безопасност

Има дефицит на държавни политики в сферата на пътната безопасност във всичките ѝ аспекти, е констатирано от двете страни

снимка: president.bg

Президентът на България Румен Радев се е срещнал на “Дондуков” 2 с ръководството и представители на Института за пътна безопасност (ИПБ). Основните теми, поставени от експертите от Института по време на срещата, са били необходимостта от предприемане на решителни мерки и промяна в системата за пътна безопасност в страната за опазване на живота на участниците в пътното движение, стриктното прилагане на законодателството, изучаване в училищата на правилата за пътна безопасност. Представителите на ИПБ са запознали президента с рисковете за националната сигурност и са представили предложения за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Констатирано е, че има дефицит от държавни политики в сферата на безопасността на движението по пътищата във всичките ѝ аспекти. Държавният глава е изразил съпричастност към тази обществено значима кауза и е оценил високо последователната гражданска позиция по тези важни въпроси.

Румен Радев е възприел идеята за промяна на модела за управление на безопасността на движението по пътищата. При сега действащия модел на споделената отговорност не е ясно кой носи общата отговорност за пътната безопасност и този модел е остарял и неефективен.

Всички са се обединили около становището, че е необходим експертен дебат по темата, като отговорността за това е на българското правителство.

В заключение на срещата представителите на Института за пътна безопасност са поели ангажимент да организират международна дискусия за необходимостта от създаване на минимален стандарт за управление на риска. Отправен е призив към всички отговорни за безопасността на движението по пътищата в България да започнат да действат експертно и ефективно за ограничаване на пътнотранспортните произшествия.

Материалът Президентът Румен Радев се срещна с ръководството на Института за пътна безопасност е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.