България Север

Подписват споразумение за тунела под Шипка до седмица

снимка: Областна администрация – Габрово

Регионалният министър Николай Нанков обяви, че до края на седмицата се очаква подписване на споразумение за строеж на тунел под връх Шипка.

„В петък ще подпишем с 4 китайски компании. Те имат заявен интерес не само към тунела под връх Шипка, а изцяло към магистрала Русе – Велико Търново, плюс нов мост при Русе – Гюргево. Тази година предсрочно през септември пускаме обхода наГаброво“, обясни още Нанков.

Пред журналисти министър Нанков коментира, че с въвеждането на тол системата от нова година ще започне решаване на системния проблем с недофинансирането на пътния сектор.

„Ако преди 15 години бяхме въвели подобна система за тарифиране въобще нямаше да коментираме състоянието на пътищата от трети, втори клас, камо ли общински пътища. След 6 до 7 години след въвеждането на тол системата и генерирането на около 1 млрд. лева на година ще имаме достатъчен ресурс за 6 до 7 години да рехабилитираме всички 8000 км пътища в лошо състояние“, изчисли министър Нанков.

Той добави, че до края на месец август ще е готова методиката за тарифиране на тол системата, която се изработва от Световната банка, след което ще започне обществено обсъждане за предлаганите тарифи, с които ще се облага преминаването на тежкотоварни автомобили по републиканските пътища.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730