България Север

Фестивалът за маримба и ударни инструменти – атракция, традиция, престиж (галерия)

Тази вечер е заключителният концерт от Петия международен фестивал за маримба и ударни инструменти, който се провежда в Плевен от 2 до 6 юли. В зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“ от 19,30 часа започва концертът, в който ще чуем Теодор Милков – Русия/Гърция и участниците в майсторските класове – 25 млади музиканти от 7 държави. 10 са българските участници – ученици от 11 и 12 клас в музикалните училища в Плевен, София и Пловдив.

Фестивалът с участието на десетки перкусионисти от България, Гърция, Франция, Русия, Израел, Финландия и Германия стартира в понеделник с атрактивно шествие от ДКТ „Иван Радоев“ до Регионалния исторически музей. Там се проведе голям концерт, в който участваха перкусионни ансамбли от НУИ „Панайот Пипков”, НМУ „Любомир Пипков” – София, и други музиканти. На 3 юли, вторник, Василена Серафимова, Небойша Живкович и И-Пинг Янг свириха в зала „Катя Попова“. На 4 юли пак там се състоя концерт на френското трио SR9.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Плевен Георг Спартански и е част от културния календар на града.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Василена Серафимова: Музикантът е като дърво – имаш ли стабилни корени, короната се развива сама

 

Материалът Фестивалът за маримба и ударни инструменти – атракция, традиция, престиж (галерия) е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.