България Север

Спартански предлага голяма част от малките язовири в общината да бъдат отдадени на държавата

Ще предложа още на следващата сесия на Общинския съвет на 26 юли да бъде гласувано отдаване в полза на държавата на голяма част от общинските водни площи. Това обяви на днешното заседание с ръководството на Община Плевен кметът Георг Спартански. Той поясни, че това става възможно след излязлото наскоро правителствено решение за създаване на Държавно предприятие по експлоатация и поддръжка на излишните за общините водни площи.

„Ние нямаме огромни язовири, като този край Монтана или язовир „Студен кладенец” и „Кърджали”, но това не означава, че язовирът „Николаево-5” примерно не е опасен, като залее пътя край „Тенекиения хан” и поречието на Чернелка. Моето предложение още на тази сесия ще е всички такива водоеми да ги прехвърлим на държавата, защото грижите за тях не са обезпечени с финансов ресурс”, заяви Спартански.

По думите му приходите за общината от тези язовири са пренебрежимо малки и те не стигат да покриват дори нищожна част от разходите по тяхната поддръжка, като косене, сечене, кастрене, ремонтиране на стени и преливници и изпускателни кранове. Само за един язовир трябва да се хвърлят толкова пари, колкото е годишният приход на всичките. Наемите и договорите за концесия не вършат работа, тъй като наемателите не си изпълняват задълженията и когато видят зор пускат предизвестие за отказ от договора, както се случва с „Николаево-5”.

Материалът Спартански предлага голяма част от малките язовири в общината да бъдат отдадени на държавата е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.