България Север

14 военни аташета от 10 дъpжави посетиха Единния център за начална подготовка в Плевен

14 военни аташета от 10 дъpжави –  КНДР, Съpбия, Унгаpия, Швеция, Гъpция, Австрия, САЩ, Полша, Великобритания, Украйна, акредитирани у нас, бяха на протоколна визита днес, 13.07.2018 г., в Единен център за начална подготовка (ЕЦНП) – гр. Плевен. Посещението е в съответствие с „Плана за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Р България през 2018 г.”

Военните аташета бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол.

Командирът на Единен център за начална подготовка – гр. Плевен полковник Николай Бешев изнесе пред присъстващите брифинг с презентация, на който запозна аташетата с мисията и задачите, които изпълнява Единият център за начална подготовка. Основните моменти на брифинга бяха: Кратка историческа справка за региона и ЕЦНП; Структура, дислокация, задачи и подчиненост на ЕЦНП; Подготовка и участие в операции по поддържане на международния мир и сигурност.

Бяха обявени и задачите на ЕЦНП, които са формулирани и подчинени в интерес на изпълнението на трите мисии на Сухопътните войски – отбранителна; принос към националната сигурност в мирно време; подкрепа на международния мир и сигурност.

Делегацията посети и района на военното формирование, където им бе представена техниката и въоръжението, с което разполагат военнослужещите в Плевен.

Беше направена демонстрация на способности – охрана на ВИП-личност и посещение на занятие по Строева подготовка с обучаеми в Първи модул – Начална военна подготовка.

Акредитираните аташета посетиха и музея на Единия център за начална подготовка, където бяха запознати с историята на създаването на формированието. Показани бяха оръжейни експонати от 19 век и Първата световна война. Голям интерес предизвикаха показаните военни униформи от 19 век до наши дни.

На изпращане командирът на Единния център за начална подготовка подари на аташетата плакети с емблемата на военното формирование.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът 14 военни аташета от 10 дъpжави посетиха Единния център за начална подготовка в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.