Бизнес и Политика, България Север

Васил Антонов: Китайското предложение за АЕЦ „Белене“ е най-доброто

На практика китайската компания, която проявява инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене“, е най-голямата енергийна фирма в Китай и това е най-доброто предложение, което имаме за нашата атомна централа. Това заяви на пресконференция в офиса на БСП в Плевен народният представител Васил Антонов. Той поясни, че държавната китайска компания е оператор на 28 енергийни блока в целия свят и има голям опит в изграждането и експлоатацията на ядрени електростанции, което е изключително благоприятно за България.

Китайската фирма е обявила, че при всички случаи ще търси сътрудничество с руския производител на нашите два реактора. Васил Антонов потвърди, че ще се търси привличане и на френски инвеститор, но все още не е ясно в каква част на проекта ще бъде включен. Народният представител е категоричен, че като жители на региона тази инвестиция за нас е най-важна и ние по всякакъв начин трябва да държим и правим всичко възможно тя да се случи.

Материалът Васил Антонов: Китайското предложение за АЕЦ „Белене“ е най-доброто е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.