България Север

Баби с джиесеми вдигнаха половин квартал в тревога

„Счупен телефон” едва не докара инфаркти на половината участници

Спокойна юлска вечер в плевенски квартал се е превърнала в истински екшън, разказа пред „BG Север” една от неволните свидетелки на случката.

Отпускарски настроена, с потна бутилка вино и подходящ филм, зареден в лаптопа, тя тъкмо вдигнала крака на дивана и помърквала блажено в тон с обтегнатия до нея котарак. Когато входната врата се разтърсила от мощни удари. Със сърце в гърлото и цвят на скарида, тя скочила от дивана и се втурнала да отвори. Насреща й – баба Катя от долната улица. „Бързо, че Венчето умира!”, изхрипала с последни сили женицата. „Как умира, ти как разбра?”, започнала да задава уточняващи въпроси нарочената за спасителка. „Обади ми се по телефона и каза: Катя, умирам!”, проплакало бабето, стискайки джиесема-доказателство в ръка. Двете хукнали като по команда към съседната къща, където живеела умиращата Венче. И тук ударили на камък – женицата така се била оградила, оключила и барикадирала срещу евентуални крадци, че дори съвсем добронамерено настроените й приятелки не могли да проникнат в двора, камо ли в къщата й.

Ще изтичам до вкъщи да звънна на сина й, проплакала баба Катя и зарязала пред портата ошашавената ни героиня. Тя пък решила все пак да провери как точно ще мре съседката й и звъннала на мобилния й телефон. След третото позвъняване отсреща се чул бодрият глас на Венчето, която не само че не умирала, ми доволно се била отдала на звуците на нощния „Хоризонт” и вечерната прохлада на терасата си. Слязла и тя пред портата, където след малко с изплезен език дотичала Катя. Тук нещата придобили рязък обрат след изненадата, която очаквано настъпила при напълно здравия вид на уж умиращата. Но все пак оставал със страшна сила да виси въпросът: Коя баба е звъннала, че ще мре. Кратка разходка в историята на разговорите на баба Катя установила, че й е звъняла съседката от горния етаж. По време на краткото разследване на място пристигнал и синът на баба Венче, а суматохата вече придобила грандиозен размер. Всички изброени дотук, стискайки телефоните си в ръце, се втурнали към дома на бабата, която наистина била зле, но въпреки това била спасена от лекарите в Спешна помощ.

В крайна сметка умрели в нашата история няма. Само спомени за съседите кибици, които с любопитство наблюдавали суматохата на двете съседни улици, но предвидливо не се включили в драмата, създадена от един „счупен телефон”…

Снимка: Black Country Grannies

Материалът Баби с джиесеми вдигнаха половин квартал в тревога е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.