България Север

От 8 на 13 лева скочи пределната цена на кубик топла вода в Плевен

Повишаването на цените от 1 юли абонатите на „Топлофикация“ ще усетят по сметките, които предстои да получат

Абонатите на „Топлофикация – Плевен“ ще плащат значително повече за топла вода – пределната цена за подгряване на 1 кубик става 13 лева, считано от 1 юли. На фона на досегашните 8 лева, увеличението е повече от 60%. От дружеството обясняват, че „увеличението на цената на природния газ през последната година, както и на всички разходи свързани с производство на топлинна енергия, доведоха до чувствително повишение в цената на топлинната енергия, „Топлофикация-Плевен“ ЕАД е поставена пред невъзможността да покрива направените разходи за подгряване на 1 м³ топла вода, при наличие на пределна цена 8,00 лв.“. (www.toplo-pleven.com)

Цените на топлинната енергия са определени с решение № Ц-10 от 01.07.2018 г. на Комисията за енергийно и водно регулирано, считано от 01.07.2018 г., а „Топлофикация – Плевен“ ЕАД обявява на своите абонати същите цени:

  • Еднокомпонентна цена за топлинна енергия с топлоносител гореща вода – 76,58 лв./МВтч без ДДС;
  • Еднокомпонентна цена за топлинна енергия с топлоносител водна пара – 69,31 лв./МВтч без ДДС.

За сравнение – досегашните цени са съответно 66,48 лв./МВтч и 55,99 лв./МВтч.

„Топлофикация – Плевен“ в защита на своите лоялни клиенти въвежда нова политика, считано от 1 юли, свързана с пределната цена за подгряване на 1 м³ топла вода – програма „Изряден клиент“, пише в информацията, публикувана на сайта на дружеството на 25 юли 2018 г.

„Изрядният клиент” се ползва от пределна цена 9,00 лева с ДДС за всеки потребен и отчетен кубик битово гореща вода от фирмите за дялово разпределение. За всички останали клиенти, ползващи топла вода, пределната цена е 13,00 лв. От „Топлофикация“ обясняват, че при цена за съответния месец за един кубик битово гореща вода в размер повече от пределната цена, „изрядният клиент” заплаща за всеки потребен и отчетен кубик цена в размер на 9,00 лева, всички останали – 13 лева. Ако цената е по-ниска от пределната, клиентите заплащат цените, определени от фирмата за дялово разпределение.

В програмата участват ежемесечно всички клиенти, използващи топлинна енергия за битови нужди, които са изпълнили едновременно следните условия:

  1. Нямат повече от две неплатени фактури и съдебни или присъдени задължения към „Топлофикация – Плевен” ЕАД към последния ден на месеца, за който се издава фактурата.
  2. Всички уреди в имота им са с преминала метрологична проверка и са изпълнили в срок предписанията на „Топлофикация -Плевен” ЕАД и ФДР за метрологична проверка и подмяна на уредите за дялово разпределение /влиза в сила към 30.09.2018г./.
  3. Осигуряват ежемесечен отчет на уредите за дялово разпределение (водомери) от ФДР и „Топлофикация- Плевен” ЕАД. При не осигурен достъп за отчет клиентът губи правото да участва в програмата „Изряден клиент” за текущия месец.
  4. Актуализирана или потвърдена клиентска информация по партидите.

Съществуващата отстъпка ЛОЯЛЕН КЛИЕНТ в размер 3% от фактурираната топлинна енергия за месеца без ДДС, се ЗАПАЗВА за всички клиенти на дружеството, заплатили в срок месечните си фактури и нямащи съдебни или присъдени задължения, уточняват от топлофикационното дружество.

 

Материалът От 8 на 13 лева скочи пределната цена на кубик топла вода в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.