България Север

Скорпион в „Кайлъка“ – любопитни факти за насекомото и колко опасно е то

Заради тропическото време, което преобладава това лято, или поради непредвидени обстоятелства, малък скорпион беше напуснал убежището си в принудителна разходка по алеите в парк „Кайлъка“. Притежаващо всички външни белези на смъртоносните си събратя, това животинче беше голямо не повече от 3 см.

В България се срещат основно два вида скорпиони – карпатски и италиански. Те са дребни по размер и на дължина достигат съответно 4 см и 5,5 см. Убождането от тях не е опасно за човека. То има приблизително същите последствия както ужилването от пчела или оса. Те могат да бъдат забелязани най-често под камъни, под кората на дърветата или оградите, в мазета или тавани.

Важно е да се знае, че скорпионите в България не са отровни и никога не нападат сами човека. Инцидентите с тях обикновено се случват при случайно настъпване или друга интервенция от страна на хората. За разлика от българските скорпиони обаче, ухапванeто от тропическите им събратя въобще не е толкова безопасно, а може да има сериозни, а често и фатални последствия.

Малко любопитни факти:

  • Единственото място, на което няма скорпиони, е Антарктида.
  • В света са известни над 1500 вида скорпиони.
  • Бебетата скорпиони се раждат от яйца, които майката носи за известен период от време, след което те излизат от тялото й като напълно развити бебета. Те остават на гърба й около седмица, докато не сменят първата си кожа. „Сватбеният“ танц между мъжката и женската често е смъртоносен за половината от двойката. Възможно е женската да получи смъртоносна целувка. Или пък, след като е била оплодена, тя да изяде мъжкия.
  • Скорпионите са изключително мудни същества. Те прекарват над 90% от времето си в напълно неподвижно състояние. А щом не изразходват енергия, те нямат нужда и от много хранителни вещества, затова някои скорпиони се хранят веднъж годишно.
  • Най-малкият познат скорпион е дълъг по-малко от сантиметър и населява главно Доминиканската република. Двата най-големи познати вида скорпиони, достигат размери повече от 20 см. За щастие те не се срещат по нашите географски ширини.
  • Смъртоносната отрова на скорпиона не влияе на някои хамстери. Скорпионовите хамстери имат мутация, която неутрализира отровата на скорпиона.

 

Материалът Скорпион в „Кайлъка“ – любопитни факти за насекомото и колко опасно е то е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.