България Север

Лукан Лазарски: Господ ни е дал дарба и ние трябва да я ползваме в негова прослава

Лукан Лазарски е служител в МВР – Плевен, но от много години хобито му е дърворезбата. Постепенно от художествени пана и рамки идват сериозните работи – иконостаси за църкви и параклиси. Последният такъв е открит преди два месеца в църквата „Свети Дух” в село Преселци, Варненско. Иконостасът е дълъг 10 метра и 5,30 метра висок.

Дърворезбата е на Лукан Лазарски, а иконите са рисували семейство Николай и Елисавета Ангелови.

Лазарски е член на Българското иконографско сдружение, в което членуват около 50 творци  –  иконописци, дърворезбари, миниатюристи – едни от най-добрите представители на тези изкуства в страната. Занимават се с изписване на църкви, параклиси, изработване на иконостаси в България, Румъния, Македония, Сърбия.

От 1-6 август в Троянския манастир се провежда традиционният събор на сдружението. Почетен председател е игуменът на манастира дядо Сионий, който присъства на всички сбирки. По време на събора се правят демонстрации на различните видове изкуства иконопис, полагане на позлата и т. н. Подрежда се и изложба с различни творения.  От Плевен тази година в събора участват дърворезбарите Мирослав Минчев и Лукан Лазарски, Мирослав Манов – миниатюрист. В изложбата са включени и творби на двама плевенски автори, които твърде рано си тръгнаха от този свят – Марио Милев и Момчил Монов.

Паното, с което Лазарски участва в изложбата

Изложението има за цел да покаже, че българщината и традициите са живи, спазват се изискванията на старите майстори и едновременно с това развитието на творчеството, сподели Лазарски. „Господ ни е дал тази дарба и ние сме длъжни да даваме нашето творчество в негова прослава, за да могат хората да намират утеха и място за преклонение към него”, смята той. А относно вярата в Христос смята, че човек се обръща към нея в определени моменти от живота си, но тя не зависи от професията и социалното положение. Чрез дърворезбата си той самият среща Господ в църквата. И вярва, че след пенсионирането си ще се отдаде изцяло на нея.

Материалът Лукан Лазарски: Господ ни е дал дарба и ние трябва да я ползваме в негова прослава е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.