България Север

Две от най-авторитетните български списания публикуват статии за ЕМО „Етър”

снимка: ЕМО „Етър“

Две от най-авторитетните български списания – „Градът” и „8”, публикуват статии, посветени на Етнографски музей на открито „Етър” в броевете си за юли и август.

снимка: ЕМО „Етър“

Новите дрехи на музея „Етър” – това заглавие избират от редакцията на списание „8”, за да представят новата визуална идентичност на институцията. В списанието се акцентира, че автор на новия графичен знак е Красен Кръстев, съумял да синтезира едновременно няколко образа – стилизирана буква Е (като Етър, но и като Етнографски), която напомня и шевица, и цвете, и водно колело.

снимка: ЕМО „Етър“

Новите шрифтове са разработени специално за музея и никой друг няма такива. Създаването на графична идентичност не е въпрос на хрумка – пише в статията на списание „8”, а изграждане на стройна система, базирана на принципи.

снимка: ЕМО „Етър“

Новата идентичност на музея можете да видите във всички рекламни материали, които анонсират предстоящия ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, става ясно за читателите на списанието.

снимка: ЕМО „Етър“

Архитектурният конкурс, който ЕМО „Етър” проведе във връзка с реконструкцията на хотелския си комплекс е една от важните теми на списание „Градът”. Изданието отделя значително място на темата – страниците от 112 до 119 („Градът” е с над 350 страници), са посветени на това значимо за музейните среди, общността на архитектите и дизайнерите събитие.

снимка: ЕМО „Етър“

В списанието може да се прочете голямо интервю с директора на Етнографски музей на открито „Етър” доц. д-р Светла Димитрова.

„Настъпил е моментът да надградим това, което са завещали предходните поколения” – тези нейни думи са изведени в заглавие.

снимка: ЕМО „Етър“

„Амбицията на музея е да бъде модел за подражание на други подобни институции”, казва още доц. Димитрова, която споделя философията си, че е необходимо музейната общност в страната да бъде по-отворена и търсеща. Нужните професионалисти и финансиране винаги се намират.

снимка: ЕМО „Етър“

Списанието представя и тримата архитекти – Андрей Андреев, Петя Николова и Милена Фетваджиева, които са проектанти на реконструкцията на хотела в „Етър”-а. Те смятат, че сградата е с безспорна архитектурна стойност.

„От премирания в конкурса за визуална идентичност проект разбрахме, че ръководството на ЕМО „Етър” е отворено за един съвременен поглед и интерпретация на даденостите на средата, разбира се, с уважение и разбиране на традицията и архитектурните качества на сградата”, казват архитектите в статия от списание „Градът”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730