Интериор

Всичко, което трябва да знаете за височината на кухненския плот

Удобството и практичността във вашата кухня е огледално изображение на подходящо подбраните материали, мебели и осветление. Височината и съотношението на размерите на всички обекти, запълващи пространството в кухнята, са от съществено значение. Удобството и благосъстоянието по време на готвене до голяма степен зависят от височината на работния плот, където една домакиня често прекарва по няколко часа на ден.

Стоейки и работейки в близост до печката, мивката или повърхността за рязане, често усещаме напрежение в мускулите на ръцете, гърба и шията, а ако височината на кухненските мебели не отговаря на изискванията за ергономичност, престоя в кухнята може да стане изключително уморителен и дори вреден за вашето здраве.

В тази статия ще ви обясним какво и как трябва да съобразите, когато избирате височината на работния плот в кухнята и как да комбинирате параметрите му с останалата част от кухненското обзавеждане, така че процесът на готвене да стане максимално приятен и удобен.

Как да изберете височината на работния плот

Може би сте забелязали колко неудобен е стандартният размер на мебелите, инсталирани в кухни преди 10-15 години. В повечето случаи, това е кухненско обзавеждане, състоящо се от долната редица шкафове с височина не по-голяма от 85 см. и горна част, която често е инсталирана или прекалено високо, или прекалено ниско, създавайки доза неудобство при работа в кухнята.

Основни критерии

За да се сведат до минимум неудобствата и да превърнете процеса на готвене в едно по-комфортно занимание, при поръчката на кухненски мебели трябва внимателно да се изчислят техните габарити: височина, ширина, дълбочина. Това не е никак трудно, тъй като основният критерий трябва да бъде ръста на този, който най-често използва кухнята, т.е. домакинята.

Височината на плота в наши дни, съобразен със средния ръст на мъжете и жените в България трябва да бъде най-малко 85 см и средно от 85 до 92 см.

За да бъде един плот удобен на човек с ръст от 160 см., неговата височина трябва да бъде между 85 и 87 см, а ако ръста е 170 см или повече, плот с височина 88-90 см би трябвало да са напълно достатъчни.

Последната категория е за хората, високи над 180 см., като при тях повърхността от пода трябва да бъде между 90 и 92 см.

Още нещо

Говорейки за височината на работната повърхност трябва да се отбележи, че нейната дълбочина, т.е. разстоянието от стената до ръба на плота, също не трябва да следва определени принципи на ергономия, за да бъде максимално удобна. Освен това трябва да сте сигурни, че висящите шкафове са разположени на определена височина и не са по-дълбоки, отколкото е нужно.

Ето и малко повече подробности:

  • Дълбочината на плота зависи основно от размерите на стаята, ширината на пътеката, оформила се между мебелите и размерите на трапезарията. Така например в една просторна кухня, дълбочината (широчината) на плота най-често е 50-60 см. Плот с такава дълбочина е идеален, както за разточване на тесто, така и за поставяне на малки уреди, подготовка за сервиране и други. Ако кухнята е малка или тясна, плота не трябва да надвишава 40-50 см., така че да има повече място за свободно движение между мебелите.
  • Обикновено висящите шкафове за съхранение на съдове, подправки, чайове и други необходими неща, които трябва да бъдат в обхвата на зоната за лесно достигане, се поставят над работните повърхности. Следва да се отбележи, че разстоянието между тези шкафове и работния плот също е важна. Разстоянието между тях не може да бъде по-малко от 40 см, а за оптимално се счита 60 см. Окачвайте шкафовете по такъв начин, че домакинята лесно да достигне до първият рафт на горните шкафовете.
  •   За да направите кухнята още по-удобна, трябва да знаете, че дълбочината на горните шкафове не трябва да бъде повече от половината от дълбочината на работния плот. Например, ако повърхността на работният плот е с големина от 60 см, то окачен шкафове над него трябва да са с дълбочина от 30 до 35 см.