България Север

Днес: Помен за ъгленчани, изгорени живи през лятото на 1877 г.

Историческа възстановка на трагичните събития от Освободителната война 1877 – 1878 г. ще се проведе днес от 11 ч. в местността Селището до с. Ъглен

Днес, 18 август, от 11 ч. в местността Селището до с. Ъглен, Луковитска община, Ловешка област, ще се проведе помен, курбан и историческа възстановка на трагичните събития от лятото на 1877 г по инициатива на писателя Йото Пацов. Тържествата са организирани от Народно читалище „Отец Паисий” и кметството на с. Ъглен. Живата картина се осъществява от Регионален клон „Васил Ганчев – Плевналията“ към Национално дружество „Традиция“. Участват самодейни състави и групи от съседни села и градове. 

Възстановката ще пресъздаде действителен случай от 5-вековното турско робство. Събитията се развиват по времето на обсадата на гр. Плевен (Руско-Турската освободителна война 1877-1878 г.). През онези тъмни времена потисниците нападат и ограбват с. Ъглен, като избиват по особено жесток и мъчителен начин почти всичките му жители – жени, деца, мъже и старци. Споменът за ужасната трагедия и почитта към паметта на стотиците невинни жертви са причината за пресъздаването на събитието, което се провежда за първи път на територията на селото.

Ще бъде отслужена и заупокойна молитва за душите на невинните жертви, съсечени и изгорени живи от поробителя.

Възстановката се огранизира и реализира от кметство с. Ъглен, Народно читалище „Отец Паисий“ – с. Ъглен и Регионален клон „Васил Ганчев – Плевналията“ – към Национално дружество „Традиция“, по идея на писателя Йото Пацов.

Материалът Днес: Помен за ъгленчани, изгорени живи през лятото на 1877 г. е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.