България Север, Общество

Крият ли управляващите в Севлиево информация от журналисти?

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Журналистът от електронното издание sevlievo-online.com Емилия Димитрова – Данкова публикува на личната си фейсбук страницата критичен коментар, насочен съм управляващите Община Севлиево, чрез който поставя редица въпроси, засягащи прозрачното управление и изразходването на публичен ресурс.

Публикуваме коментара на колегата от Севлиево без редакторска намеса, който гласи: 

„Преди четири месеца поисках от Община Севлиево информация за разходите, които прави, за да заплаща на външна PR агенция. Изпратиха ме да търся сама във финансовите отчети, които действително са публични.

Само че за всеки е ясно, че в тези отчети няма разходи по отделни плащания, а са обобщени по пера. Заведох дело срещу този отказ. Днес разбирам, че са поискали счетоводна експертиза, която да установи дали информацията, която искам, може да бъде намерена в публичните отчети.

Господа, журналистът не е шут. И ако царят е гол, гол е. Може да не ви харесва, но това е положението! Изморих се от демонстрациите ви на сила и напъните да елиминирате тези, които говорят, за да толерирате наемници ласкатели. Но това няма да проработи утре.

Всъщност не знам кога е утре, но съм сигурна, че го има. Защото вярвам в правото на всеки да знае как работите, колко и за какво харчите, с кои фирми се договаряте и дали работата, за която плащаме всички, наистина се върши. Елементарно е, но когато започнеш да ровиш надълбоко, чувам как скърцате със зъби.

Не, господа, недейте опитва да затворите устата на провинциалната журналистика! Тя и без това едва крета, притисната от малодушни драскачи, които се надпреварват да възхвалят напъните ви да досъсипете тази държава.

Журналистът не само има право да търси и получава информация, на него това му е работата. Повтарям – това му е работата. И моля да приемете това, вместо да харчите парите на данъкоплатците за адвокати. Наглото и самодоволно размахване на пръст няма да откаже нито един уважаващ себе си журналист да работи по начина, по който разбира професията“, пише в коментара си журналистът Емилия Димитрова – Данкова.