България Север

Задържаха петима за вандалското нахлуване в Центъра за деца с аутизъм в Плевен

Задържани са петима, заподозрени във вандалска проява, информират от пресцентъра на МВР в Плевен. Сигналът е подаден на 25 август в 17.10 часа. По първоначални данни в необитаема сграда на бивш дом за деца, лишени от родителски грижи е разбито складово помещение и са повредени и унищожени врати, перални машини, гардероби, шкафчета, маси и столове. Извършен е оглед на местопроизшествието от полицейски служители. Продължава работата по изясняване на съпричастността на задържаните към престъплението. Образувано е досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК. Работата продължава под контрола и наблюдението на районен прокурор, информират от полицията.

Снимки: Център за работа с деца „Аутизъм днес“ – гр. Плевен

Сградата на необитаемия вече дом „Детелина“ е предоставена от Община Плевен за безвъзмездно ползване на Център за деца с аутизъм, който трябва да заработи от септември и да помага на деца от цяла Северна България. Тя се ремонтира с помощта на дарения от фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ и сдружение „Аутизъм днес“. По информация на Центъра вандалската проява е извършена в нощта на 24 срещу 25 август. „Предоставената от община Плевен сграда е 1 600 кв. м. и не можем да си позволим охранителна система за цялата сграда. Вандализмът е извършен в частта от сградата, в която няма СОТ. Според специалисти проникналите вандали в детския център са познавали добре сградата и помещенията.“

 

Материалът Задържаха петима за вандалското нахлуване в Центъра за деца с аутизъм в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.