България Север

„Ракурси“ е заглавието на петата самостоятелна живописна изложба на Зоя Минева

Защо „Ракурси”?
„Това е моята гледна точка, моят ъгъл на поглеждане към света около мене и това обяснява заглавието на експозицията.” Зоя Минева иска за види хората как ще погледнат на изкуството, което прави, защото то не може да бъде самоцелно, само за себе си. И когато няма обмен на енергии между този, който го създава, и този, който го консумира и трябва да му се порадва – нищо не се получава.

„Моята идея беше да събера тази колекция, да я аранжирам в приемлив вид и ако успея да зарадвам хората на Плевен и моите приятели, ще се чувствам щастлива.”
Това сподели Зоя Минева минути след откриването на петата си самостоятелна изложба в Арт център Плевен. Художничката призна, че не е било лесно да съвместява работата си на сценограф и живописец, но през годините се е научила да ги съчетава, тъй като театърът е втората й голяма любов. От една година е съсредоточила вниманието си само към живописта и цялата й енергия е насочена в създаването на живописни платна.

„Толкова голяма изложба не бях правила досега и се изненадах от себе си, от този колорит, който свети в тази просторна зала” – признава Минева.
Изложбата съдържа над 60 картини отпреди 15 години до днес, но повечето платна са рисувани през последните 2. Авторката определя своите работи като една изчистена и по-декоративна живопис. Особено внимание отделя на композицията на цветовете и хармоничното съчетаване на топли и студени гами.

Художничката ни повежда през лабиринта на човешкото осъществяване по много своеобразен начин – чрез материалното присъствие на ежедневните радости и страсти, на живота на улицата, на вечното слънце, засипващо с любовна светлина хората и най-малкия детайл от битието.

Изложбата, с която стартира и новият творчески сезон на плевенските художници, беше открита официално от кмета на Плевен Георг Спартански, който се обърна с топли думи към авторката.

„И пишеш стихове, и рисуваш прекрасни картини, и правиш театрална сценография, а в свободното време от всички тези занимания за душата свириш и на китара. Колко таланти има тази крехка жена не знам, но явно, че Бог, когато ги е раздавал, е обърнал над нея цялата кошница, защото толкова много и все така с вкус, рядко е давал на някого. Мога само скромно да кажа, че творец като нея е украшение за всеки град и всяка общност” – убеден е кметът. По думите му изложбата на Зоя Минева е знак за успех на новия творчески сезон.

Материалът „Ракурси“ е заглавието на петата самостоятелна живописна изложба на Зоя Минева е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.