България Север

Плевен отбеляза 133 години от Съединението

С приемането на тържествен строй пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк в Градската градина по традиция започнаха тържествата за отбелязване празника на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември. По-късно свещеници от плевенския храм „Свети Николай” отслужиха панихида за падналите воини в Сръбско-Българската война от 1885 година. В празничния ритуал взеха участие военнослужещи от Единния център за начална подготовка, депутати от Плевенския район, общински съветници, местни лидери на политически партии, културни дейци и десетки граждани. Пред тях по повод празника слово произнесе кметът Георг Спартански.
В него той подчерта, че историята има своите уроци и не е достатъчно само да ги знаем, а трябва да ги анализираме и прилагаме.
„Не трябва да се делим на партии, обществени и професионални съсловия. Нека да начертаем общите ни приоритети за общото бъдеще на България. Ако ние като народ следваме едно общо течение на една наша българска река – тогава онова, което е казал Стамболов, че съединението прави силата, а тя ражда независимостта, ще се сбъдне и тогава всички ще гледат към нас с респект и с признание на нашето национално българско достойнство.”
Приветствено слово към плевенското гражданство отправи и областният управител на област Плевен Мирослав Петров. Венци и цветя пред паметника поднесоха представители на политически и патриотични организации, културни институции и множество граждани.
По случай празника на откритата сцена „Водна каскада” от 20,30 часа празничен концерт ще представи Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев”.
















Материалът Плевен отбеляза 133 години от Съединението е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.