България Север

Областният: Първият учебен ден е специален празник!

снимка: Областна администрация – Габрово

„Първият учебен ден е един неофициален, но специален празник. Особен ден, който кара във всеки от нас да трепва по нещо. Едни го очакват с нетърпение – любознателни, любопитни, ученолюбиви, други вероятно с малко носталгия ще се разделят с летните занимания. Всички Ви очаква нещо ново и интересно, но от Вас зависи да го направите такова. Вярвайте, че образованието носи радост. Знайте, че начина, по който се отнасяте към онова, което правите определя неговия резултат. Намерете онзи учител, вдъхновител, онзи учебен предмет или просто онова „нещо“, което ще Ви накара да се наслаждавате на учебния процес, както и на знанието и живота.“

снимка: Областна администрация – Габрово

Това каза областният управител Невена Петкова в СУ „Васил Левски“ Севлиево, където присъства на церемонията по откриване на Новата учебна година.

снимка: Областна администрация – Габрово

Малко по-късно тя отправи поздрав и към гимназистите в най-старото българско училище Националната Априловска гимназия.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Сигурно Ви е омръзнало, ние възрастните, да Ви говорим за учене и отговорности. Убедена съм, че всички Вие се борите за едно и това е свобода. Когато сте малки подражавате на големите, бързате да пораснете, за да бъдете самостоятелни и свободни – в избора си, в решенията, вероятно свободни и от нас, възрастните. Хубаво нещо е свободата нали? Тя ни дава възможност да реализираме себе си по най-добрия начин. И както е казал великият джазмен Майл Дейвис „Знанието е свобода, а невежеството робство.“ Така че, скъпи априловци – знайте, за да бъдете свободни. Свободни да реализирате мечтите и стремежите си“ – каза в приветствието си към учениците областният управител Невена Петкова.

снимка: Областна администрация – Габрово

На преподавателския колектив тя пожела да са „онези учители, които никога не се забравят“, а към дванадесетокласниците отправи предизвикателство да вземат бял лист хартия и да напишат „Писмо до себе си“, което да бъде отворено в края на годината, за да види всеки доближил ли се е за тази една година до реализирането на своите мечти и цели.

снимка: Областна администрация – Габрово

Едни от последните, които днес откриха учебната година бяха малчуганите от ДГ „Радост“ в Габрово.

На всички тях Петкова пожела весели игри, а учителите от детските градини призова да направят така, че лятото за децата да не свършва, да ги научат да бъдат преди всичко добри хора, да бъдат приятели, да се научат да бъдат заедно и да обичат живота.

В изпратения до всички образователни институции поздравителен адрес областният управител пожелава прекрасна и вдъхновяваща Нова учебна година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730