Интериор

Практичен и стилен интериор на малък апартамент тип студио [22 м²]

В статията разглеждаме обновения интериорен дизайн на един изключително малък апартамент. Жилището се намира в черноморското курортно градче Гаспра и е собственост на младо семейство с дете. Идеята на жилището е да се превърне в лятното убежище на семейството, което ще се ползва при техните дълги почивки край морето.

На дизайнерите била поставена една на пръв поглед непосилна задача – те трябвало да превърнат един апартамент с обща площ от 22 м² в удобно и функционално пространство за трима души. На всичкото отгоре, те не можели да променят нищо по етажния план и трябвало да работят с предварително организираната площ, разпределена между баня с големина от 4.3 м² и с едно основно помещение с площ от приблизително 16 м².

В студиото откриваме напълно оборудвана кухня с всички необходими уреди и домашна посуда, кът за хранене, който е изграден като продължение на кухненския плот и изпълнява функция за зониране. Дневната е обзаведена с диван, който се превръща и в място за спане за двама души и мултифункционален шкаф, в който се крие вграден хладилник. Друг интересен елемент от този шкаф е скритото единично легло, което може да бъде, както напълно извадено, така и частично, играейки ролята на втори диван.

Всички мебели в жилището са изработени по поръчка от дизайнерската фирма, която стои зад проекта – ДомоСтрой. Що се отнася до декорацията на стените, тези в кухнята и коридора са облицовани с гипсокартон и гипсови тухли, а останалите стени са покрити с декоративна мазилка с лека текстура.

Акцентът в интериора е стената зад дивана покрита с ламинат, който идеално имитира естествено дърво. Избраният ламиниран паркет подчертава естествения цвят на дървото и неговата текстура, а топлото осветление на тавана и двата лампиона засилват усещането за уют. Подът на жилищната част на апартамента в цялата област е покрит с керамични плочки, под които е положено подово отопление.