България Север

Ловяща измамници богата баба даде 10 бона за ареста им

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

81-годишна жена от Габрово бе измамена с 10 000 лева, вярвайки, че личните си средства ще помогне на полицията да арестува телефонни терористи, действащи в региона.

Крупният удар на измамниците бил извършен снощи, 9 октомври, около 18.00 часа, става ясно от информация от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Сигналът за престъплението бил подаден три часа по-късно, около 21.00 часа, от самата жертва.

Мошенгията била извършено по добре познатия, но за съжаление работещ особено сред възрастното население, сценарий за „оказване на съдействие на полицията при провеждане на специализирана акция за залавянето на престъпници“.

Възрастната жена обяснила пред разследващите, че на телефона й позвънил непознат мъж, който се представил за полицейски служител.

„Униформеният“ й съобщил, че в района на Габрово били засечени измамници, а полицията работила и била много близо до техния арест.

За да ги хванат обаче „ченгето“ поискало от бабата да съдейства на полицията, предоставяйки всичките си налични пари, уверявайки я, че след приключване на „акцията по залавянето им“, сумата й веднага щяла да бъде върната.

Възрастната дама изобщо не подложила на съмнение достоверността на казаното от гласа по телефона и в стремежа си да помогне на полицията събрала всичките си спестявания.

Смятайки, че съдейства на полицейските служители за задържането на измамниците, възрастната дама без да се замисли хвърлила на улицата плик, в който имало 10 000 лева.

По случая е образувано досъдебно производство.

Криминалистите отново припомнят, че полицията не иска пари от гражданите, за да си свърши работата. Институциите не събират пари на ръка. Искането на пари по телефона е категоричен знак за измама. Не помагайте на измамниците! При всяко съмнително обаждане с искане на пари, незабавно позвънете на тел. 112 и се свържете с близките си!

Хора! Предупредете възрастните си родители и близки да не дават пари на непознати, дори на представящи се за полицаи, още повече поискани по телефона!

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730