България Север

Жителите на Пелишат отново надигат глас

Ужас, страх и паника тресат плевенското село. Отново.

Ужас, страх и паника тресат плевенското село Пелишат. Отново. Вече близо година. Нормален живот в населеното място няма. Защото, хората твърдят, сред тях продължават да се разхождат убийци. Свободно. Без ръката на родното ни правосъдие да ги застигне. Поне засега. Според местните така и ще бъде.

Превръща ли се Пелишат във втора Мечка?

„На 8 декември в 10,40 часа в РУ – Пордим, е получен сигнал за намерен труп на мъж в село Пелишат, който е бил заровен в близост до селото. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. При извършения оглед е изяснена самоличността на трупа – 72-годишен местен жител. Установени са травматични наранявания по тялото и трупът е преведен в КСМД – Плевен, за аутопсия. Уведомен е дежурен прокурор при ОП – Плевен. За престъпление по чл.115 от НК е образувано досъдебно производство. По случая има задържано лице.”

Това гласи полицейската сводка за жестокото убийство в с. Пелишат в края на миналата година. „И от тогава досега – нищо. Дори задържаното лице пак е сред нас. Как да не ни е страх? Каква е алтернативата? Да ги оставим да си живеят в селото, а ние да се изнесем? Къде е правосъдието?”, вдигат ръце местните.

Заради влошената обстановка, преди време жителите на с. Пелишат организираха подписка, зад която застанаха 289 души. Те искаха среща – разговор с представители на ОД на МВР – Плевен, РУП – Плевен, Районна прокуратура и община Плевен. Такава среща се състоя и в резултат в селото бе назначен постоянен районен инспектор и жандармерия в тъмната част на денонощието. „Така кражбите секнаха, но случаят с жестокото убийство няма развитие. Т. е. полицията си свърши работата, но оттук-нататък какво следва? Къде е обвинението? Къде е съдебното производство за отнетия човешки живот? Всичко е в ръцете на прокуратурата“, коментират местните.

Те са категорични, че няма да оставят нещата така. Следващата стъпка е да направят нова подписка, като не изключват да излязат и на улицата, с надеждата гласът им най-накрая да бъде чут.

Постоянен квартален инспектор и жандармерия през нощта ще има в село Пелишат

Материалът Жителите на Пелишат отново надигат глас е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.