България Север

Представят „Легенди за Божественото и човешкото“ на Валери Раданов

снимка: Издателство „Нов живот“

Издателство „Нов живот“ публично ще представи книгата с разкази на Валери Раданов „Легенди за божественото и човешкото“. Представянето, което е и среща с автора, ще се състои на 17 октомври от 18.00 часа в Актовата зала на Национална Априловска гимназия.

Светът на тази книга не съществува никъде. Но може да бъде открит навсякъде. В него има бедняци, които стават царе; пророци, които крадат; демони, които поучават свещеници; наивни желания, изпълнени от небето; отминало време, обърнато в настояще; пропилени шансове, преродени за повторен избор…

Валери Раданов майсторски заплита сюжетите в света на своята книга, търсейки следите на справедливостта. Но съществува ли справедливост? И видима ли е тя за очите на смъртните?

„Разказите на Валери Раданов са глътки въздух. Свеж, прозрачен и животворен. Прекрасните притчи, легенди, приказки, сътворени от автора, ни отварят искрящ хоризонт към самите нас и човешкото в човека. Те учат на упование, доброта, смирение и смисъл. Историите се носят като нощен бриз с аромата на лагерен огън и оплитат съзнанието и ума на читателя в блестяща мрежа от усещания, емоции и вяра. Отдавна не съм срещал толкова избистрен стил и слог, лек и ефирен, бавен и дълбок, който те унася в безплътни пътешествие по далечни земи и носи мъдростта на времето. Думите трябва да бъдат прочетени, историите – обживени, поуките – осмислени. „Легенди за божественото и човешкото“ на Валери Раданов ни прави по-добри човеци, по-силни духом и ни дарява с красота. Прочетете тази книга, тя е нещо много повече!“, пише в част от анотацията си известнията български издател и литературовед Светлозар Желев.

Валери Раданов пише разкази и повести. През 2006 г. е отличен в транснационалния конкурс „Европа в приказка”, а през 2012 г. е включен в „Антология на съвременните млади български разказвачи“. По професия е съдия. Работил е в окръжен и районен съд, а в момента работи в административен съд. Има множество научни публикации на юридическа тематика.