България Север, Общество

Да помогнем на Габи да проходи


Малката 3-годишна къдрокоска Габи от Севлиево е родена точно на 31 декември и е новогодишният подарък за семейството си. Момиченцето е с диагноза спастична диплегия на долните крайници (вид ДЦП).

След тригодишна борба и усилени рехабилитации детето вече може да пълзи, да се изправи и се опитва да ходи с проходилка. За сега не може да пази равновесие и пада.

В момента е с ортези, дневни и нощни изписани от клиника в Турция. Започнала е и рехабилитация там. Проведени са три курса на лечение в Турция, от които добре се повлиява и напредва бързо.

„Габи е интелектуално съхранено дете и разбира и говори всичко, с което много ми помага, за да можем да напредваме. Нейната мечта е да ходи на градина и да тича като другите деца и знам, че ще я постигнем, защото тя е борбена и има желание, а това е най- важно“, споделя Христина, майка на Габи.

За да отидат обаче някъде, Христина носи детето на ръце, а Габи вече нито е малка, нито лека. Но няма друг начин. Докато рехабилитацията, която провеждат в Турция, даде резултат. Всъщност резултат вече има, но още не е толкова осезаем, колкото на Габи и родителите й се иска.

Лекарите са категорични, че с последователна рехабилитация и постоянство, това е напълно постижимо. Според тях, ако се правят редовно процедурите Габи ще проходи, а след това ще се работи за стабилизиране на походката и.

За Габи са нужни възстановителни процедури всеки месец, но един час рехабилитация излиза на семейството 350 лири. В най-добрия случай са необходими два сеанса на ден в продължение на две седмици. Това прави около 5000 лева на месец, с включени хотелски и пътни разходи.

Средствата, необходими на семейството за едногодишна рехабилитация, са 60 000 лв.
Предполагаемото заминаване на Габи в Турция ще е около 10 януари, ако времето позволи.

Всеки, който желае да помогне, за да бъде запазена щастливата усмивка на Габи, която да сбъдне мечтата си и да ходи на детската градина може да го направи на:

Дарителската Банкова Сметка на Габи е:

IBAN: BG 86 STSA 93 0000 2272 3217
BIC: STSABGSF
Габриела Стелиян Гатева
гр.Севлиево

За преводи от чужбина с Transferwise:
GABRIELA STELIYAN GATEVA
IBAN: BG 86 STSA 93 0000 2272 3217
BIC: STSABGSF

Е-мейл на майката за известяване: tina77@abv.bg, PayPal: helpgabi@abv.bg.

Във фейсбук е организиран и благотворителен базар, в подкрепа на Габи, с чиито правила можете да се запознаете оттук.