България Север, Общество

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов спаси дете

На снимката от ляво надясно: Зам.-министърът на МЗХГ Атанас Добрев, кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, директорът на СЦДП-Габрово и домакин инж. Цветелин Миланов

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов спаси живота на дете, глътнало си езика, научи от свои добре осведомени източници „Габрово Нюз“.

Случката се разиграла по време на ловното изложение на трофеи от благороден елен, организирано от Северноцентралното държавно предприятие – Габрово, което се проведе в местността „Лъгът“ на територията на  ДЛС „Росица“.

Едно от момиченцата, участник в официалната програма по откриване на изложението, припаднало, но благодарение на бързата и адекватна намеса на д-р Иванов детето било върнато обратно в съзнание.

Потърсен от разследващия журналист на вестник „100 Вести“ Ружа Люба, кметът на Севлиево д-р Иван Иванов даде своя коментар по случая.

„Всичко се разигра пред очите ни. Детето колабира и падайки назад си глътна езика. Бяхме наблизо, а в такива случаи 2-3 минути са решаващи. Успях да извадя езика и да освободя дихателните пътища.

В такива ситуации бързата реакция е от съществено значение, защото човек може да оцелее само 3 минути без да настъпи увреждане на мозъка“, заяви пред габровския ежедневник д-р Иван Иванов.

Според печатното издание това не е първият подобен случая за севлиевския кмет – преди години е имал същия случай, но с жена, епилептичка. Тогава жена на възраст си глътнала езика и била спасена отново благодарение от навременната намеса на д-р Иван Иванов.

„В такива случаи припадналият човек е стегнал здраво челюстта си и не е изключено помагащият да бъде нахапан по ръката, докато опитва да извади езика“, допълни още д-р Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730