България Север

Румен Петков подари ценен портрет на Никола Ракитин на едноименното плевенско читалище

Председателят на АБВ Румен Петков подари портрет на поета Никола Ракитин на едноименното плевенско читалище. Автор на живописното платно е художничката Дора Бонева. На срещата присъстваха проф. Иван Маразов, издателят Иван Гранитски, проф. Стоян Райчевски, доц. Георги Кючуков, областният председател на АБВ и общински съветник Цветан Антов.

„За нас е много важно да уважим Деня на будителите, защото това е един от най-светлите празници на българската идентичност. Ние като политическа партия имаме традиции – за нас е много важно да бъде съхранено българското културно наследство”, подчерта Петков. Те бяха посрещнати от председателя Чавдар Луканов, работещи в читалище „Ракитин” и други читалища в града. Заедно с портрета, на читалището бяха подарени и книги на български класици от издателство „Захарий Стоянов”. „За пореден път с лични усилия благодарение на Румен Петков книги от български автори постъпват във фонда на читалищна библиотека. Сред тях са книги на проф. Райчевски и проф. Маразов”, поясни Гранитски. Той разказа и предисторията за идването на портрета в Плевен: ”Дора Бонева е един от майсторите на съвременния портрет, има цяла серия с портрети на български писатели. При една среща на Петков и Дора Бонева преди месец се роди тази великолепна идея да получите този ценен портрет на Николай Ракитин. Няма по-подходящо място от това читалище”. В тон с предстоящия празник на будителите той сподели идеята заедно с професорите да направят предложение до БАН Никола Ракитин да бъде включен в учебните програми на по-горните класове.

Румен Петков подари на читалището и разделители за книги, изработени по идея на АБВ младежи. На част от тях младите хора са формулирали проблемите на българското общество и са дали вариант как да бъдат разрешени. Един от разделителите съдържа имената на български будители, с буквите от чиито имена е образувана българската азбука. Разделители Петков подари и на Регионална библиотека „Христо Смирненски”.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът Румен Петков подари ценен портрет на Никола Ракитин на едноименното плевенско читалище е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.