България Север

Маестро Оливие Олт ще дирижира Плевенска филхармония в концерт с участието на Венцеслава Шойкова

Концерт, посветен на 85-годишнината от рождението на Божко Шойков, ще има тази вечер от 19 часа в читалище „Съгласие 1869“ в Плевен. Маестро Оливие Олт ще дирижира Плевенска филхармония, а в концерта за четири цигулки и струнен оркестър от Вивалди, който се изпълнява за първи път в Плевен, участие ще вземе самата Венцеслава Шойкова, дъщеря на Божко Шойков. Тя ще поеме партията на Христофор Маринов, който по програма трябваше да участва, но не може да присъства. Участват и още трима бивши възпитаници на плевенското музикално училище – Чавдар Вълков, Любомира Тодорова и Виктория Маринова.

Концертът включва и „Малка сюита от Дебюси” и финалът на Деветата симфония на Бетовен – „Ода на радостта”, в който ще се включат общинският хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и детският хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска.

  • Диригент: Оливие олт – Франция
  • С участието на: ОХ „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Детски хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска
  • Солисти: цигулка – Чавдар Вълков, Любомира Тодорова, Виктория Маринова, Венцеслава Шойкова
  • Гиргина Гиргинова – сопран, Олга Михайлова – мецосопран, Георги Султанов – тенор, Пламен Бейков – бас
  • Водещ на концерта – Венцеслава ШОЙКОВА
  • Концертмайстор: Чавдар Вълков

85 години от рождението на Божко Шойков ще бъдат отбелязани в Плевен с поредица от концерти

Оливие Олт, диригент

Роден в Париж през 1960, Оливие Олт следва дирижиране при Жан Фурне, Франко Ферара, Ленард Бърнстейн и Шарл Макьора в “Hochschule für Musik” във Виена, където получава диплома от „Виенски майсторски курсове”.

След дебют в театър „Шатле” в Париж, той дирижира различни продукции в Опера Комик и Театър дьо Пари; оперите в Нанси, Лил и Марсилия със солисти Натали Десе, Фелисити Лот, Габриел Бакие, Жозе Ван Дам, Ален Фондари.

През 1988 по проект на Европейския съюз създава Европейски симфоничен оркестър в Париж, в който работят млади професионалисти от 19 държави. Година по-късно младата плевенчанка Венцеслава Шойкова спечелва конкурс за концертмайстор и започва сътрудничество с Оливие Олт в този първи по рода си Европейски оркестър.

Като симфоничен диригент е канен от Националния оркестър на Лил, Оркестъра на Пикардия, филхармонията на Лорен, Оркестъра на Мюлуз и Симфоничния оркестър на БНР.

Оливие Олт е записал няколко компактдиска за фирмата Филипс и за К617. Дискът от първата световна оперна среща Максимилиан Колб на Доминик Пробст и Йожен Йонеско е получил „Златен Орфей” на Националната академия на „Диск лирик”.

Професор Олт води оркестрите на ENMD на Монтрьой и е гостуващ диригент на Консерваторията на Льовалуа.

През 2002 Оливие Олт прави дебюти в САЩ с Филхармонията на Флорида, в Италия – Оркестъра на „Театро Масимо”, в Австралия – на фестивал в Мелбърн. В последните години е гост-диригент на операта в Тулон, операта в Марсилия, на Оркестъра на CNR Supérieur в Париж, на Националния оркестър на област Лоара, на Опера Комик и др.

Оливие Олт е познат на плевенската публика от гостуванията му по покана на маестро  Георги Нотев през 1990 и от концерт на Плевенската филхармония през април 2008 в памет на  Божко Шойков.

Венцеслава Шойкова, цигулка и водещ на концерта

Венцеслава Шойкова завършва НУИ „Панайот Пипков” в класа на Валентина Бунарджиева през 1982 със златен медал. Носител е на първи награди във всички възрастови групи на Националния конкурс „Светослав Обретенов” (1970, 1977 и 1981), I награда на конкурса „Ян Коциян” – Чехия и „Виенявски” – София.  В Музикалната академия – София учи в класа по цигулка на проф. Владимир Аврамов и камерна музика при проф. Ема Божинова и проф. Ангел Станков. Специализира през 1987/1988 при проф. Боян Лечев. През този период посещава майсторски класове на проф. М. Минчев, проф. И. Нийман, проф. Д. Ойстрах. Лауреат е на I-и награди от конкурсите „Недялка Симеонова” – Хасково, „Златната Диана” – Ямбол и работи като концертмайстор на Камерен оркестър „Орфей” – гр. Перник.
От 1989 музикалната й кариера продължава в Париж – Франция, където печели място за концертмайстор на Европейския симфоничен оркестър, съставен от музиканти от 19 националности. Специализира цигулка и камерна музика през 1991/1992 във Висшата консерватория на Париж при Силви Газо и Ален Мюние и е финалист в конкурси в Париж, Флоренция и Залцбург.
Живее във Франция и свири с най-престижните оркестри на Париж, Версай, Кан, Ница, Монако. Концертира в зала „Плейел”, „Гаво” и с Клавирно трио „Шойкова” и други камерни формации. Oт 1994 започва работа в консерваториите в Ница и Кан, а от 2001 е професор по цигулка и камерна музика в Консерваторията на Кан. Венцеслава Шойкова е създател и президент на асоциация „Art Prestige – Cannes”, чиято дейност от 2002 подпомага чрез европейски проекти творци от различни области на изкуството. Благодарение на своята любов към родното училище, признателност и почит към делото на своя баща, и своя авторитет, тя допринася за международните изяви на плевенските възпитаници и педагози.

Чавдар Вълков – цигулка

Роден през 1973 в Плевен. През 1992 завършва СМУ „Панайот Пипков”, като основна роля в развитието му изиграва неговата преподавателка по цигулка Йовка Йорданова.
През ученическите си години участва в майсторските класове на Ваня Миланова и проф. Ифра Нийман (1991).
Завършва Инструменталния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров” през 1996 в класа на проф. Евегения-Мария Попова.
От 1996 работи в Плевенска филхармония, а от 2000 става помощник-концертмайстор на оркестъра.
Участва в европейските и световни турнета на „New York Harlem Theatre” с операта „Порги и Бес”, а от 2004 е и концертмайстор на продукцията.
През 2002 създава и менажира камерен оркестър „Студио Примо”, на който е музикален директор и концертмайстор. С този състав участва във всички значими музикални фестивали в България – „Новогодишен музикален фестивал”, „Салон на изкуствата”, „Аполония”, „Европейски музикален фестивал, Лауреатски дни „Катя Попова”.
През 2003 е асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев и Памела Никълсън, както и през 2005, когато оркестърът носи името „Super orchestra girls”.
От 2010 работи съвместно с испанската импресарска агенция „Powerstring Media Music”, с която реализира звукозаписни проекти за Западна Европа и Америка.
От началото на 2013 се изявява като солист в проекта „Цигулката в киното“ и изнася над 50 концерта в редица градове на България – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Шумен, Габрово, Сливен, Хасково, Пазарджик и др.
От пролетта на 2014 е концертмайстор на Плевенска филхармония.
В началото на 2016 заедно с маестро Йордан Камджалов създават „GENESIS ORCHESTRA”, на който е мениджър и концертмайстор до 2017.
През есента на 2016 е поканен от „BB Promotion” за концертмайстор на бродуейската продукия „West Side Story” и световно турне, което се състои на три континента (Европа, Азия и Нова Зенландия) в рамките на 14 месеца.
През 2018 създава квартет „ГеоМарЧаЛо”.

Любомира Тодорова – цигулка

Родената в Плевен Любомира Тодорова започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст в класа на Благородна Танева. По време на обучението си в Музикалното училище „Панайот Пипков”, печели Първи награди от националния конкурс „Свeтослав Обретенов” – Провадия (1988 и 1996), и от международен конкурс за камерна музика Неерпелт, Белгия (1995). От 1997 продължава образованието си в Консерваторията в Женева, в класа на Мари-Аник Никола, а през 2000 е приета в Националната академия „Санта Чeчилия” в Рим в класа на Маестро Феликс Айо, където се дипломира със специалност „камерна музика” през 2003. Следващите две години продължава обучението си в Академията „Валтер Щауфер” в Кремона в класа на Маестро Роко Филипини.
През 1997 заедно с Меглена Цанева (пиано) и Ралица Тодорова (виолончело) Любомира създава клавирно трио „Insieme”, с което през 2001 печели Първа награда на конкурса за камерна музика „Марко Фиориндо” в Торино – Италия, а през 2009 – Първа награда на 8-мия международен конкурс „Музикална пролет” в Шамони – Франция, и наградата на журито „Зулавски”. С тази формация осъществява много концерти в Европа, Африка, САЩ и Китай.
В периода 2003 – 2010 Любомира е соло цигулка на „Sinfonieta” в Лозана, концертмайстор на камерен оркестър „Cecilias” и на Джаз фестивала в Монтрьо. От 2010 досега свири с Оркестъра на Романска Швейцария, работи с музиканти като Джорджи Шебок, Ваня Миланова, Марияна Сирбу, Луи Лангре, Роберто Бендзи, Мишел Пласон, Франко Петраки, Марек Яновски, Нееме Ярви, Марк Елдер, Василий Петренко, Шарл Дютоа и др.

Виктория Маринова – цигулка (IX клас),

Започва обучението си при Пламен Иванов в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, продължава при Момчил Мончев, а сега е в класа на Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков”. На 11 години е приета в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в Нов български университет.
Носител е на Първи награди от Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори” – Добрич (2016 и 2018), Втори награди – Добрич (2017), Втори награди от  Международния конкурс за цигулари „Проф. Н.Симеонова” – Хасково (2016), Международния конкурс „Охридски бисери” (2016) и Национален конкурс за най-добро изпълнение на българска музикална творба „Върбан Върбанов” – Бургас (2014). От Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова” в Хасково има Трета (2013), Първа (2014) и Втора награда (2015). Има специална награда на името на Петър Щабеков като солист от Национален конкурс за ученици  акомпанятори в Плевен (2017). През 2018 печели специална награда „Млад талант” от Международен конкурс „Музиката и Земята” – София, Първа награда, златен медал и специална награда за солист с камерен оркестър „Орфей” от  Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти – Перник (2018),  Първа награда от Международният конкурс „Антонио Вивалди” – Виена (2018).
От 2015 е участник и стипендиант на Международната лятна академия „Орфеус” във Виена – Австрия. Пет пъти печели приза „Майсторски инструмент” от годишното състезание „Фонд цигулките на Минчо Минчев” във Варна в периода 2013 – 2017. В момента свири на цигулка предоставена от проф. Марио Хосен.
Посещавала е майсторски класове при проф. д-р Деворина Гамалова, Венцислава Шойкова, проф. Елисавета Казакова, проф. Минчо Минчев, проф. Ангел Станков, проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция), Жулиде Ялчън (Турция), проф. Джулиус Хорват (Братислава) и проф. Герхард Шулдц (Виена).

Гиргина Гиргинова – сопран

Родена в София, Гиргина Гиргинова от ранна възраст посещава уроци по солфеж и пиано. Пее като хорист и солист в Детския хор на БНР, с чийто състав концертира в Европа, САЩ и Япония.
През 2004 Гиргина Гиргинова се дипломира с пълно отличие като магистър в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по пеене на проф. Мила Дюлгерова. Усъвършенства своите певчески умения в майсторските класове на световноизвестните оперни прими Надежда Книплова (2003), Анна Томова-Синтова (2006), Райна Кабаиванска (2010) и Дарина Такова (2010, 2017, 2018).
Лауреат е на редица академични, национални и международни конкурси, сред които Трета награда от Академичен конкурс „Любомир Пипков” (2004), Трета награда от Национален конкурс „Гена Димитрова” в гр. Плевен (2006), Втора награда от Академичен конкурс „Парашкев Хаджиев” (2013), Първа награда и наградата на Хенделовото общество в България от Международен конкурс „Розата на Евтерпа” в гр. Карлово (2013) и много други.
Дебютира на оперната сцена през 2003 г. в едноактната опера „Телефонът” на Джан-Карло Меноти. От февруари 2007 до февруари 2018 е щатен артист-солист в Държавна опера – Русе, на чиято сцена има над 20 оперни и оперетни роли. Същевременно, поддържа значителен репертоар в кантатно-ораториалния жанр и в камерната музика – над 10 солови партии, редица песни и песенни цикли.
От 2009 е редовен сътрудник на Баховото общество в България – изпълнява сопрановите партии в Магнификат, Йоханес и Матеус пасион, Високата меса в си минор, Коледна оратория и различни кантати от Бах.
Има записи за БНР и БНТ, както и издадени дискове с духовна музика. В момента работи по докторската си дисертация към НМА „Проф. Панчо Владигеров”.
През февруари 2018 представя България в градовете Ауровил и Пондичери – Индия, с два самостоятелни рецитала с пианистката проф. Ивелина Иванчева, като част от тържествата по случай 50 години от основаването на Ауровил.

Олга Михайлова – мецосопран

Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” през 1992 в класа по оперно пеене на проф. Сима Иванова. През същата година дебютира на сцената на Националната опера в ролята на Розина от „Севилският бръснар” на Джоакино  Росини. През следващите  години тя изпълнява с успех централните роли от оперите „Така правят всички” и „Сватбата на Фигаро” от В. А. Моцарт, „Италианката в Алжир” от Джоакино Росини, „Кармен” от Жорж Бизе, „Норма” от Винченцо Белини, „Селска чест” от Пиетро Маскани, „Трубадур” и „Дон Карлос” от Джузепе Верди.
Изявява се и в областта на оперетата и мюзикъла в спектаклите „Цигански барон” и „Прилепът” от Йохан Щраус, „Баядерка” от Имре Калман, „Мис Сайгон” на Клод-Мишел Шонберг, „Котки” от Андрю Лойд Уебър и „Уестсайдска история” от Ленард Бърнстейн.
Олга Михайлова-Динова е изнасяла множество камерни тематични концерти с музика от френски, испански, италиански, немски, руски и български композитори, както и съвременна класическа и популярна музика.
Певицата е изпълнявала мецосопрановите партии в редица кантатно-ораториални произведения, сред които „Матеус Пасион” и „Йоханес Пасион” от Й. С. Бах, „Месия” от Г. Фр. Хендел, „Реквием” от В. А. Моцарт и др. Има много записи в БНР и БНТ, а през 2009 издава самостоятелен албум с песни на Тодор Попов.

Георги Султанов – тенор

Израснал в семейство на музиканти, артисти, художници. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но в крайна сметка избира оперното пеене като свое поприще. Казва, че е щастлив от този избор, защото оперното изкуство е сбор от всички жанрове в изкуството.
Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова.
Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново през 1998. Продължава в операта в Бургас (2002), където има шанса да се развива вокално с двама колоси в оперното изкуство – маестро Иван Вулпе и маестро Михаил Ангелов.
През 2006 дебютира в Националната опера и балет в „Италианката в Алжир” на Росини, където изпълнява ролята на Линдоро.
В богатия репертоар на Георги Султанов присъстват теноровите партии на Дон Отавио в операта „Дон Жуан”, Тамино от „Вълшебната флейта” и Педрило в „Отвличане от сарая” от Волфганг Амадеус Моцарт, Алфред Жермон в операта „Травиата”, Исмаел в „Набуко” от Верди, Артуро в „Лучия ди Ламермур” от Доницети, Ферандо в „Така правят всички жени” от Моцарт, Евгений Онегин в едноименната опера от Чайковски и други.

Пламен Бейков – бас

Роден е през 1967 в град Свищов. Възпитаник е на НГДЕК „Константин-Кирил Философ”. Изучава класическо пеене, вокални стилове и интерпретация в частните класове на Е. Кантарджиев, Ирина Щиглич и диригента Йосиф Герджиков.
През 1990-91 специализира в Българската академия за изкуство и култура в Рим под главното артистично и педагогическо ръководство на знаменития български бас Борис Христов.
През 1993-97 завършва оперно пеене в Кралския колеж за музика в Лондон при английския бас-баритон Стивън Робъртс и известното сопрано Грациела Шутти.
Концертният репертоар на Пламен Бейков включва камерни произведения (около 200 песни от Брамс, Шуберт, Шуман, Малер, Бритън, Рахманинов, Мусоргски, Гречанинов, Шостакович, Димитър Ненов и др.), кантати, меси и оратории, които е изпълнявал в България, Гърция, Италия, Испания, Германия, Франция и Великобритания.
Пламен Бейков е участвал в концертни продукции на сцените на Зала „България” – София, на Auditorio Nacional – Мадрид, Palau de la Musica Catalana – Барселона, Зала „Моцарт” – Сарагоса, Зала „Чайковски” и Зала „Е. Светланов” в Международния дом на музиката – Москва, Голямата филхармонична зала – Санкт Петербург, The Symphony Hall – Oсака, Япония и др.
Записвал е за фондовете на БНР и БНТ, както и за компаниите „Балкантон”, „Гега”, „Мега” и „Наксос”. От 2007 е солист на Държавна опера – Русе. Основна част от своя оперен репертоар певецът изгражда в този оперен театър. През 2016 година на камерната сцена на Държавна опера – Русе Пламен Бейков осъществява своя режисьорски дебют с постановката на операта „Човешкият глас” от Франсис Пуленк. От есента на 2016 година Пламен Бейков изучава музикално-сценична режисура в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София в класа на доц. Виолета Горчева.

 

Материалът Маестро Оливие Олт ще дирижира Плевенска филхармония в концерт с участието на Венцеслава Шойкова е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.