България Север

ЕМО „Етър“ се бори за годишна награда в туризма

снимка: ЕМО „Етър“

В категория „Духът на България” на конкурса за Годишните награди в туризма кандидатства ЕМО „Етър“.

Музеят на открито край Габрово се бори в онлайн надпреварата на Министерството на туризма с организирането на Празник на пестила или, както е популярен в страната, Празник на „габровския шоколад”.

снимка: ЕМО „Етър“

„Духът на България” се съхранява в Етъра с уникалното представяне на цялостния процес на приготвяне на този продукт от сини сливи, при спазване на традиционната технология и използване на автентичен инструментариум.

През 2014 г. пестилът бе вписан в Световната книга на уникалните храни „Арката на вкусовете”.
През 2018 г. близо 5000 туристи посетиха Празника на пестила в ЕМО „Етър“.

снимка: ЕМО „Етър“

Гласуването в надпреварата вече започна, като до момента  Етнографски музей на открито „Етър“ заема трета позиция в своята категория, отстъпвайки на Замъка „Влюбени във вятъра“, край село Равадиново и крепостта Туида край Сливен.

Всеки, който желае да подкрепи ЕМО „Етър“ в онлайн конкурса за Годишните награди в туризма може да го направи оттук.

Крайният срок за гласуване е 5 декември.

Музей „Етър” е първият и все още единствен в България музей на открито от тип „сканзен”. Той включва над 50 обекта, от които: 10 уникални за Европа действащи технически съоръжения, задвижвани с вода; занаятчийска чаршия с работилници и дюкяни, в които майстори-занаятчии работят и демонстрират целогодишно традиционни техники от региона; сгради и обекти с обществено предназначение – църква, часовникова кула, чешми и мостове от селища в централна Стара планина; съоръжения, представящи традиционни поминъчни дейности на планинското население.

Наред с архитектурата на територията на Музея се съхраняват и представят над 17 различни занаята.

ЕМО „Етър” е специализиран етнографски музей, който работи активно с младите хора от български училища и университети по опазване и социализиране на културното наследство. Музеят организира разнообразни форуми, свързани със съхраняването на традициите. През годините той се утвърждава като научноизследователски център за проучване на традиционната култура на балканджийското население.

Музеят се посещава ежегодно от над 200 000 българи и чужденци и се нарежда сред десетте най-предпочитани български музеи. Има модерна визуална идентичност и креативен екип от специалисти. Предлага разнообразни възможности за обучение и забавления за деца и възрастни.

Празник на пестила/габровският шоколад

От векове в Габрово се прави вкусотия от сини сливи, наречена пестил или по-позната от първата половина на ХХ век не само в града, но и в страната като „габровски шоколад”. От 2013 година в Етнографски музей на открито „Етър” се провежда събитие, посветено именно на този традиционен продукт – Празник на пестила/габровският шоколад. Празникът се провежда през месец септември и цели популяризиране на това местно сладко изкушение.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Материалът ЕМО „Етър“ се бори за годишна награда в туризма е публикуван за пръв път на Gabrovo News.