България Север

От утре: Акция „Зима“ продължава с кампания за безопасно шофиране

От утре до края на месеца в рамките на акция „Зима“ се провежда кампания ”Безопасно шофиране през зимата”. Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците и ще се проведе от 21 до 30 ноември, като 20 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя. В тези дни ще има засилен контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

Стартира акция „Зима“, бъдете внимателни!

От началото на ноември стартира акция „Зима“, като се предприемат тематични специализирани операции, засилени проверки и контрол на автомобилите по пътищата в област Плевен. Целта е да се установи доколко са подготвени за управление при зимни условия. За безопасното движение по пътищата шофьорите трябва до 15 ноември да са сменили летните гуми със зимни. От средата на ноември до март трябва да се използват гуми с минимална дълбочина на протектора 4 мм. Водачите трябва да следят за изправността на фаровете, мигачите и габаритните светлини на автомобила. Шофьорите да не забравят да проверят и изправността на спирачките.

В рамките на Акция „Зима“ се провеждат три кампании, реализирани успешно през последните три години – „С безопасно пътно превозно средство през зимата” (от 1 до 10 ноември), насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди и превозни средства с животинска тяга; кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” (от 11 до 20 ноември), и третата – ”Безопасно шофиране през зимата”, която стартира на 21 ноември.

От МВР напомнят, че при установяване по време на проверките на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове, спрямо нарушителите се взема отношение на място. През месец ноември са планирани и огледи на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка, и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност от ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

Материалът От утре: Акция „Зима“ продължава с кампания за безопасно шофиране е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.