България Север

В четири населени места в Плевенско са пили некачествена вода

В четири населени места в Плевенско проверки на питейната вода, извършени от РЗИ – Плевен през миналата седмица, са установили магнезий и нитрати с по-високи от допустимите стойности.

Според данните на Регионалната здравна инспекция – Плевен, за периода 12-18 ноември 2018 г. са изследвани 11 проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места по показателите от група Б. От тях 4 не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

При норма 80,00 mg/l, в Телиш е установено завишено съдържание на магнезий във водата – 102,14 mg/l, в село Еница то е било 96,06mg/l, а в Глава – 88,76mg/l. В град Койнаре е отчетено по-високо съдържание на нитрати – 109,61mg/l при допустимо 50,00 mg/l.

Във връзка с констатирани нарушения във водоснабдяването инспекторите от РЗИ – Плевен са издали 2 постановления на стойност 200 лв.

През отчетния период не са възникнали инциденти, водещи до здравен риск, който да изисква предприемането на специални мерки от страна на РЗИ – Плевен за преустановяване на водоподаването.

Материалът В четири населени места в Плевенско са пили некачествена вода е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.