България Север

Нямат спирка! Прилапаха спестяванията на още 2 пенсионерки

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габровските криминалисти работят по разкриване извършителите на две телефонни измами, възлизащи общо на над 10 000 лева, става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Престъпниците и този път са използвали добре позната, но за съжаление работещата особено сред възрастното население схема, за „оказване на съдействие на полицията“. Измамите били извършени вчера, 21 ноември, в Габрово.

Първо около 14.00 часа в полицията се оплакал 67-годишен габровец, който заявил, че съпругата му била въведена в заблуждение чрез обаждане на домашния им телефон.

С нея се свързало лице от женски пол, което се представило за служител на „Общинска полиция – Габрово“. След това жертвата била потърсена на домашния си телефон от мъж, който отправил заплахи за живота й.

Последвало ново обаждане от „общинската полицайка“, която заявила на потърпевшата, че за да не пострада от престъпна група в неин интерес било да съдейства на полицията, като изхвърли през терасата всичките си налични спестявания.

Уплашената жена събрала 5 000 лева, които кътала в дома си, след което ги метнала през балкона на чакащ я под него „полицай“.

По сходен сценарий, около 14.45 часа същият ден, била измамена и другата жертва на телефонната мафия. Това е 77-годишна жена от Габрово, която била ощетена с 1125 евро, 3450 лева и златни дамски бижута – пръстени, обици, синджири.

По случаите са образувани досъдебни производства.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Хора! Предупредете възрастните си родители и близки. Говорете с тях да не дават пари на непознати, дори представящи се за полицаи, още повече поискани по телефона!

От полицията за пореден път апелират и призовават гражданите да не се поддават на манипулации.

Полицията не иска пари от гражданите, за да си свърши работата. Институциите не събират пари на ръка. Не помагайте на измамниците! Не им съобщавайте номера си на мобилния телефон и адреса си!

Искането на пари по телефона е категоричен знак за измама! Дори отсрещната страна да настоява да останете на линия, затворете телефона и позвънете на най-близките си хора и на тел. 112.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Материалът Нямат спирка! Прилапаха спестяванията на още 2 пенсионерки е публикуван за пръв път на Gabrovo News.