България Север

Европейско кино в Плевен: „Жена на война“ с прожекция на 5 декември

Време е за европейско кино в Плевен. Носителят на наградата на ЕП за кино ЛУКС за 2018 г. „Жена на война“ ще гостува с прожекция в града на 5 декември. Входът е свободен.

Предстоят традиционните прожекции на финалистите за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент, а входът отново е свободен.

„Стикс“, „Другата страна на всичко“ и „Жена на война“ ще бъдат излъчени в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора. Организатори са Бюрото на ЕП в България и Международния филмов фестивал София Филм Фест.

За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 БЕЗПЛАТНИ БИЛЕТА предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.

БИЛЕТИТЕ са на разположение на киноманите след 20 ноември!!!

„Жена на война“ – 5 декември, 19.00 часа, Кино Арена – Панорама Мол Плевен

режисьор Бенедикт Ерлингсон (Исландия, Франция, Украйна)

Хала е независима 50-годишна жена, която под прикритието на спокойното ежедневие води двойствен живот като страстна защитничка на околната среда. Хала еднолично е обявила война на местната алуминиева промишленост. Действията ѝ стават все по-смели, от дребен вандализъм до откровен промишлен саботаж, и тя успява да прекъсне преговорите, водени от исландското правителство за изграждане на нова топилна пещ за алуминий в планинския регион. Хала планира най-голямата си и смела операция до момента, когато получава неочаквано писмо, което променя всичко. С втория си пълнометражен филм Бенедикт Ерлингсон изследва първичната връзка между човека и природата в един все по-глобализиращ се и индустриализиран свят. Ерлингсон „разказва модерна приказка за Давид от женски пол, който се бори срещу Голиат, въплътен от правителството и промишлеността на нейната държава“ (Hollywood Reporter).

* * *
Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.
Всяка година Европейският парламент организира ФИЛМОВИ ДНИ „ЛУКС“ * LUX Prize * #LUXPrize, които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.
Българската публика за поредна година ще има възможността да види три вълнуващи продукции, които попадат в сърцето на европейския обществен дебат и помагат за отбелязването на универсалния обхват на европейските ценности.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА
Приканваме публиката да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на Наградата „ЛУКС“ > LUX Prize
Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

Материалът Европейско кино в Плевен: „Жена на война“ с прожекция на 5 декември е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.