България Север

Спартански е против освобождаването на държавни служители пенсионери

„Аз не оспорвам правото на държавата, когато дава пари за заплатите на държавните служители да поставя свои изисквания, но съм неприятно изненадан от това, че в преходни разпоредби ми се вменява в задължение да пенсионирам всички държавни служители, които получават и пенсия.” Това обяви на днешното оперативно заседание с ръководството на общината кметът на Плевен Георг Спартански. Той поясни, че общината не прелива от кадри, които са суперподготвени и чакат на опашка, за да заемат местата на дългогодишни общински служители, които са пенсионирани. За съжаление, когато се обявяват конкурси за служители в общинската администрация напоследък няма кандидати, особено при това ниво на заплащане. Според кмета постоянно се говори за децентрализация и самостоятелност на местните власти, но всички пари отиват в София и по линия на преразпределителната функция на държавата се връщат под формата на субсидии за държавно делегирани дейности.

„Мисля, че ние като кметове сме в правото си да преценяваме, не с оглед на възрастта кой ще ни свърши работа, а с оглед на кадърността. Защото има хора и на 30 и на 40 години, които са мъртво родени, включително в нашата администрация, но едно е да го знаеш, а друго е да го уволниш.”

Според кмета има немалко хора, които стоят и нищо не вършат, а има такива, които са в пенсионна и след пенсионна възраст, без които не може да се върши работа.

По думите на Спартански сега той ще бъде принуден да прави „гимнастики” и да прехвърля хора в бройки, които са от „местна дейност” финансирани, защото не може да си позволи лукса тези хора да ги загуби, независимо от факта, че те календарно са навършили пенсионна възраст.

Материалът Спартански е против освобождаването на държавни служители пенсионери е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.