България Север

Жертвите при пожари се увеличават, от РДПБЗН напомнят правилата за безопасност

Директорът на РДПБЗН – Плевен комисар Станислав Атанасов запозна с мерките за пожарна безопасност през зимния сезон и регистрираните инциденти със загинали и пострадали при пожари

Директорът на РДПБЗН – Плевен комисар Станислав Атанасов разясни необходимостта от спазване на правилата за пожарна безопасност през зимния отоплителен сезон. Наблюдава се тревожна тенденция за увеличаване на загиналите и пострадалите при неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди, непочистени комини и неправилно боравене с открит огън. През предходния отоплителен сезон 2017 – 2018 година в област Плевен са загинали 10 човека. При девет от тежките инциденти със загиналите причината е свързана с отопляване на помещенията. Почти всички са възрастни самотно живеещи хора. От началото на годината до момента загиналите са 7 и са пострадали 5 човека, от които само от 1 октомври до 30 ноември 2018 година в област Плевен са загинали двама и са пострадали двама.

В тази връзка от РДПБЗН – Плевен напомняме за някои основни правила:
– Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят най-малко на 80 см от горими материали.
– Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар.
– Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.
– Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове, а не в контейнерите за битови отпадъци и разделно събиране.
– Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат когато горят или са нагрети и се следи за изправността им.
– Коминните тела трябва редовно се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях.
– При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Газови бутилки се съхраняват далеч от печки, радиатори и други източници на топлина.
– След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват.
– Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически отоплителни уреди.
– Близките на самотно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди.
– Пътищата за евакуация в дома да се поддържат свободни от излишни вещи и горими материали.
– При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 112. При необходимост да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба ПБЗН по въпроси, касаещи пожарната безопасност.

Материалът Жертвите при пожари се увеличават, от РДПБЗН напомнят правилата за безопасност е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.